Index Vakbarát Hírportál

Folytatják a Szentendrei út felújítását, de egyelőre nem nyúlnak a fákhoz

2019. augusztus 22., csütörtök 15:27

Már szerdán felsorakoztak a munkagépek a Szentendrei út felújításához, amit eredetileg július 22-én megkezdtek volna, de egy helybéli lakó feljelentése miatt mégsem indulhatott el a munka. Csütörtökre több helyen már felmarták az aszfaltot, ám a BKK friss közleménye szerint a munkálatok 

egyelőre nem érintik a zöldfelületet, azaz egyelőre nem hajtják végre a tervekben szereplő fakivágásokat. Bár azt is hozzáteszik, előbb-utóbb mindenképp ki kell majd vágni őket.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a Szentendrei út felújítása miatt 62 fát terveztek eredetileg kivágni, de több fa esetén nem volt tiszta, hogy milyen alapon jelölték ki kivágásra. Aztán a III. kerület honlapján megjelent, hogy Bús Balázs polgármester megbeszéléseket folytatott a BKK illetékes szakembereivel az ügyében, felülvizsgálták a kérdést, és mindösszesen a korábban engedélyezett 25 fát vágnak ki.

Aztán július végén Tarlós István leállíttatta a beruházást, mivel egy magánszemély feljelentést tett: a BKK által kiadott kivágási engedély végrehajtásának felfüggesztetését kérte az ügyészségtől. A BKK augusztus 13-án közleményt adott ki, hogy 21-én indulnak a munkák, miután a fakivágás elleni bejelentés az ügyészség szerint alaptalan volt, és erről döntés született. Csakhogy a feljelentő azt állítja, nem zárulhatott le ez az ügy, mert ő időközben a legfőbb ügyészséghez fordult.

A cég augusztus 22-i közleményében azt írja, a felújítást megkezdik/folytatják, csak a fákhoz egyelőre nem nyúlnak. Bár hozzáteszik, a kivágásra kijelölt fákat mindenképp ki kell vágni.

(...) a helyzet teljes körű tisztázásáig az útmenti zöldfelületeket a munkafolyamatok nem érintik, a kivitelezés jelenleg a közúti útfelületre és a kiváltásra váró vízvezetékekre szorítkozik. Az út és a járda közötti területen csak a vízvezeték ingatlanok felé történő bekötésekor dolgoznak majd, ez azonban a meglévő fákat szintén nem érinti. A fák kivágásával kapcsolatban kialakult helyzet elhúzódása miatt az eredeti tervek szerinti járdaátépítés, parkolóépítés és a köztük lévő zöldfelületek rendezése egyelőre nem kezdődik el

- írja a BKK. És hozzáteszik:

A kivágásra szánt fák állapota mutatja, hogy azok hosszútávú megtartása nem lehetséges.

A BKK szerint a fákat néhány év múlva mindenképp el kellene távolítani.

"Amennyiben a felújítás a zöldfelület rendezése nélkül készülne el, a fák eltávolítása néhány év múlva mindenképpen szükséges lenne, a Szentendrei út felújítása pedig teljeskörűen nem készülhetne el. A BKK sajnálatosnak tartaná, ha nem történhetne meg a Szentendrei út területrendezése, a járdák átépítése és egyes szakaszain a balesetveszély elhárítása, a parkolók létesítése, a kapubehajtók felújítása, melyek megvalósítása meggyőződésünk szerint az ott lakó polgárok életminőségének jelentős javulását eredményezi"

- írja a BKK.

Rovatok