Index Vakbarát Hírportál

A háztűz után a bontásban sem volt köszönet

2019. augusztus 29., csütörtök 05:03 | aznap frissítve

Egy hétszintes ház tetőtere kapott lángra augusztus 19-én dél körül a Soroksári út és az Ipar utca sarkán. A tűz 2400 négyzetméternyi területen égett, a tűzoltóknak este hét órára sikerült eloltani a lángokat. Két nappal később saját felelősségre visszaengedték a lakókat, kivéve a legfelső két szintre, azok a lakások lakhatatlanná váltak: a tetőhéj teljesen elégett, és a vízoltás miatt jelentős vízkár is keletkezett az épületben. A tűzoltók azt mondták, a soroksári út felőli oldala a legveszélyesebb, mert a cserepek bármikor lezuhanhatnak az útra. Ezután a tetőszerkezetet elkezdték lebontani, ebben a videóban mutattuk meg a munkálatokat.

És éppen a bontás alatt került elő egy probléma, illetve kérdés: a tetőszerkezetben található szigetelőanyagot, a táblákban feltett kőzetgyapotot a tetőről dobálták le napokon át úgy, hogy a lakóknak nem szóltak, hogy ez a rész problémásabb egy fokkal, mint a cserepek ledobálása. És közben a szemközti épületben vagy 70 lakás ablakai nyíltak az udvarra, ahová repült a kőzetgyapot. Már, ami leért a földre, mert olvasói fotókon a mai napig látszanak cafatok, amelyek felakadtak az erkélyeken különböző szinteken.

Bontas az Ipar utcában

Azt, hogy talán nem így kellene kezelni azt a kőzetgyapotot, amit a legmodernebb formájában is kesztyűben, maszkban és szemüvegben ajánlatos felhelyezni, először egy szemközti lakó próbálta meg felvetni. A múlt péntekjét áldozta rá, szép menetet is ment, bár jutni nem nagyon jutott semmire:

Önmagában megállna ez az egész állampolgári nap, de ennél még fontosabb, és érdekesebb, hogy a szálló szilikátpor vajon mennyire tett jót a lakóknak a környéken - illetve a munkásoknak -, és hogy a sietség ellenére lehetett volna-e esetleg máshogy kezelni a bontott kőzetgyapotot?

"Nekem már viszketett a bőröm, kisgyereket nem tudtuk hova tegyük"

- mesélte a nálunk jelentkező lakó, aki videót is küldött a bontásról, illetve több fotót, ahogy a mai napig csüngenek a kőzetgyapot táblák cafatjai különböző erkélyeken. A bontással végül egy héttel a tűz kitörése után, egy hétfői napon végeztek.

Beszéltünk egy építés-kivitelezés területen dolgozó szakemberrel, aki látatlanban is azt mondta, egész biztosan nem a legjobb módja a kőzetgyapot kezelésének a több emeletről való ledobálás. Ráadásul, ha ez egy sok éve beépített szigetelés, akkor azon megült már a por, így még könnyebben szállhattak a kőzetgyapot szálak.

Valamilyen kerítéses, zacskózós megoldást biztosan ki lehetett volna találni, mondta, de azt is hozzátette, hogy a bontási munkálatoknál előfordul, hogy tartani kell bizonyos tempót, hogy gazdaságos legyen a munka, itt pedig, mint láthattuk fentebb, külön kérés volt a mielőbbi végzés. Így előfordul, hogy nem mindig tartanak be minden óvintézkedést a legteljesebben.

Ebben az esetben a műszaki ellenőrnek kellett volna erre figyelnie szerinte, illetve még a katasztrófavédelem is szereplője lehet a történetnek korábban, ők azok, akik rábólintanak a bontásra, tehát megnézik, mennyire vannak szennyező anyagok a bontás területén, azokat hogyan kell kezelni.

És itt adódik a kérdés, hogy van-e szabályozás, vagy bármilyen szabvány, előírás a kőzetgyapot biztonságos elbontására. A gyártóknak szokott lenni ajánlás, de leginkább a beépítésre vonatkozóan: kesztyű, maszk, szemüveg, stb. Ez viszont azt jelenti, hogy egy sokéves kőzetgyapot szigetelésnél nem valószínű, hogy a bontásnál ne kellene jobban odafigyelni erre.

Ezzel a kérdéssel megkerestünk egy építésügyi műszaki szakértőt is, aki szerint - az Index bontásról készült videója alapján:

SZABÁLYTALAN ÉS SZAKSZERŰTLEN VOLT A BONTÁS ELVÉGZÉSE.

A mi videónkon is és az olvasó videóján is látható, ahogy a bontást végző munkások nagy magasságból úgy dobáltak le törmeléket, a kőzetgyapotot, cserepet, a bádogozás darabjait, hogy azok erkélyeket, burkolatokat is károsíthattak, továbbá szabadon szétszóródtak az épület homlokzatai mentén. A törmelék anyagok lejuttatásához szerinte más eljárást kellett volna alkalmazni: használhattak volna kiépített zárt csúszdát, vagy konténert. A munkások ráadásul a tetőn végzett munkához sisakot, maszkot, lezuhanás elleni védőfelszerelést nem használtak.

A kőzetgyapot hőszigetelés darabjai, szálai bőrrel érintkezve, belélegezve kellemetlen irritációt, tüsszögést, viszketést okozhatnak, ezért a bontás során ügyelni kell arra, hogy a táblák ne essenek szét, ne porozzanak.

- mondta. Ezt mint a felvételeken láthattuk, nem sikerült betartani.

A szakértő elmondása szerint több rendelet is szabályozza a bontási munkákat. A 2002-es, munkavédelmi követelményekről szóló rendelet szerint "a kibontott anyagot úgy kell eltávolítani, hogy az se porhatást, se egyéb olyan hatást ne okozzon, amely a környezetre, illetve az építési munkahelyen vagy annak közelében tartózkodókra káros vagy kellemetlen lehet".

A rendelet szerint tárgyakat és anyagot az építményről ledobni csak biztonságosan kialakított ledobó helyről, és csak akkor szabad, ha a veszélyeztetett területet figyelő személy biztosítja azt.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy az égett építőanyagok egy része veszélyes hulladékként kezelendő.

A vonatkozó szabályok betartatása a felelős műszaki vezető dolga, ellenőrzésre, szankcionálásra az építésfelügyeleti hatóság jogosult, tette hozzá a szakértő.

Frissítés: 

29-én, csütörtökön ugyanazzal a technikával folytatták a bontást, a tetőről dobálták le a szigetelőanyagot és a cserepeket. Friss olvasói videónkon annyi látszik, hogy ezúttal már munkavédelmi sisakot hordanak a munkások:

Folytatják a bontást a leégett Soroksári úti házon

(Borítókép: Olvasónk / Index)

Rovatok