Index Vakbarát Hírportál

Uszályokkal, éjjellátó kamerákkal, kotrógépekkel szállnak szembe a tiszai műanyagszennyezéssel

2019. szeptember 3., kedd 15:33

Befejeződött az 1,3 milliárd forint értékű, költségvetési forrásból finanszírozott Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt, a beruházást Áder János köztársasági elnök és Pintér Sándor belügyminiszter adta át kedden Vásárosnaményban, írja az MTI.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és négy másik tiszai igazgatóság, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koordinációjával megvalósított programról Láng István, az OVF főigazgatója elmondta, a fejlesztés keretében

Az új védelmi képességgel élve a vízügyi ágazat mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a Tisza völgyét megóvja a Felső-Tiszán érkező kommunális és egyéb hulladéktól - jegyezte meg Láng István. A főigazgató hozzátette, a fejlesztés arra is lehetőséget ad, hogy az egyéb vízügyi feladatok ellátását, például a jégvédekezést és a folyamszabályozást segítse.

Áder János az átadáson elmondta, elsőként a Tiszán vizsgázhat a nagyon sok magyar ötletből összerakott technológia, ami segít abban, hogy megtisztítsák a hulladéktól a folyót. A Tiszai PET-kupa kitalálóinak lelkesedése és kitartása eredményeként már más is gyűjteni fogja a műanyag szemetet a folyóról, remélhetőleg nagyobb hatékonysággal és hosszabb időtartamban. 

Az idei 7. Tiszai PET Kupa résztvevői mintegy nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették augusztusban a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát. Az idei verseny tapasztalatai alapján bebizonyosodott, hogy azokon a folyószakaszokon, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb volt a felhalmozódott szemét.

Rovatok