Index Vakbarát Hírportál

Egész sok helyen áll a bál a Fideszben az önkormányzati választás előtt

2019. szeptember 3., kedd 10:41

Összekapó jelöltek, szervezeti rivalizálás, fúrás és a pártból kilépők, kizártak függetlenként való indulása. Sőt: verekedés és belső feszültségek viszonylag hosszú sora. Mintha az önkormányzatokban nem volna mindenhol olyan acélos a Fidesz-egység, ahogyan azt országosan, főképpen a parlamenti szavazások során megszokhattuk.

Persze kétségtelen, hogy a kormányoldal ezúttal is csatasorba állt az önkormányzati választásra is, rengeteg jelöltet állítottak, mostanra pedig még a legvitásabb helyeken is ezerrel gyűjtik az aláírásokat a Fidesz aktivistái. Néhány napja Kósa Lajos kampányfőnököt megkérdeztük arról, hogy miután néhány hete sajtótájékoztatóján kérdésünkre kifejezetten helyi ügynek, a helyiek döntésének nevezte a megfelelő polgármesterjelölt kiválasztását, milyen esetben, esetekben látta a jelöltkeresés során a Fidesz-vezetés mégis indokoltnak eltérni a helyi alapszervezeti döntésektől.

A Fidesz önkormányzati választásért felelős kampányfőnöke azt válaszolta:

Az önkormányzati jelöltállítás kapcsán mint egy 6000 személyi döntést hoztak meg a helyi szervezetek. A mintegy 6000 lokális döntésből a Fidesz országos választmányának elnöksége kevesebb mint 10 esetben bírálta felül a helyi szervezet döntését. Az indokok között a szövetségeseinkkel kapcsolatos vita, vis maior esetek, illetve érdekmúlás voltak a jellemző indokok.

A vitás helyszínek aránya kétség kívül egy katonás rendben koordinált Fideszről árulkodik, ám érdemes lehet felidézni, hogy a megszokottnál talán több és komolyabb belviszály látott napvilágot a Fidesz háza tájáról idén, éppen mintha az ellenzéki oldal rivalizálásának lennénk szemtanúi. A lista korán sem teljes, ám íme néhány tipikus eset:

Borítókép és címlapkép:  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Papp László polgármester, Öreg János igazgató, Tasó László  és  Kósa  Lajos  fideszes országgyűlési képviselők a Debreceni Nemzetközi Iskola avatásán Debrecen-Pallagon 2019. augusztus 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Rovatok