Index Vakbarát Hírportál

573-ról 171-re húzták le az OKJ-s szakmák számát

2019. szeptember 6., péntek 08:15 | aznap frissítve

Az állam által elismert szakképesítéseket felsoroló Országos Képzési Jegyzék (OKJ) jelenleg 573 szakmát, illetve ezekre ráépülő egyéb képzettséget tartalmaz. A most zajló felülvizsgálat során ezek számát 171-re szűkítették le, értesült az Index, és a Népszava birtokába került előterjesztésben is ez szerepel.

A nyáron jelentették be, hogy alapvetően átalakítják az OKJ-s képzések rendszerét. Mostanra tisztázódott, hogy teljesen különválasztanák az iskolarendszerű képzésben tanulható alapszakmákat, és a tanfolyamokon, kurzusokon elsajátítható részképzettségeket, specializációkat. 

Az OKJ megrostálását mostanra elvégezte a vállalkozások bevonásával megalapított 19 ágazati készségtanács. Így jött létre a szűkebb, 171-es lista. Az átalakításra azért van szükség, mert az Országos Képzési Jegyzék mostanra teljesen széttagolt és túlspecializált lett. Ahogy ebben a cikkben bemutattuk, a magyar jegyzéken van asztalos, műbútorasztalos és asztalosipari szerelő szakképesítés, mint ahogy külön útépítő, útfenntartó, illetve útépítő és -fenntartó képzettség is. 

Számtalan olyan tétel szerepel benne, ami Európában nem külön szakképzettség, valójában csak egy munkakör, amelyre az embert maga a cég vagy a vállalat tanítja be. Németországban például a virágkötőknek nem kell szakmai képesítés, nálunk viszont az ágazati jogszabályok számos munkakörnél előírják a virágdekoratőr, a virágkötő és virágkereskedő vagy a virágbolti eladó OKJ-s képesítést. Ugyanígy másutt nem kell "papír" ahhoz, hogy valaki takarító, ügyintéző, pénztáros vagy emelőgép-kezelő legyen. A Magyar  Nemzet korábban arról írt, hogy a gépjárműipari ágazatban technikusi szinten vonják össze az autóelektronikai műszerész, az autószerelő, az autótechnikus és a gépjármű-mechatronikus szakmákat. 

A cél az volt, hogy határozzák meg a  szélesebb spektrumú alapszakmákat (például asztalos, villanyszerelő, fodrász stb.), amelyeknél olyan alapkészségeket is tanítanának majd mint a digitális ismeretek, a vállalkozási ismeretek vagy a nyelvismeret. Egy példa: az elektronikai ágazatban jelenleg több mint 40 OKJ-s szakképesítés van. Ezekből mindössze 7 alapszakma maradna, így az auto­matikai technikus, az elektronikai technikus, az ipari informatikai technikus vagy a villanyszerelő, írta korábban a Magyar Nemzet. A szakmatanulás ezután is nyitott lesz mindenki számára. Felnőttek is tanulhatnak esti tagozaton alapszakmákat az állami, egyházi vagy alapítványi szakképző centrumokban.

Ezektől teljesen különválasztanák a felnőttképzési tanfolyamokon, vállalati kurzusokon elsajátítható specializációkat, más néven szakmai képesítéseket. Maradva az elektronikai ágazatnál: itt lehet majd tanulni elektronikai gyártósori műszerésznek vagy PLC programozónak. 

Az országgyűlés már ősszel elfogadhatja a szakképzést és a felnőttképzést érintő változásokat, hogy a beiskolázást a jövő év elejétől már az új szabályok szerint kezdhessék meg.  

Rovatok