Index Vakbarát Hírportál

Másodfokúra emelték a riasztást a sok eső miatt

2019. szeptember 9., hétfő 05:50

13:45: Másodfokúra emelte a riasztási szintet az OMSZ

Az ország középső és keleti fele narancssárgává vált az OMSZ riasztási térképén, mivel az intenzív záporokból és zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Délutántól a Dunántól keletre, késő este a keleti határ közelében fordulhatnak elő a meteorológusok szerint hevesebb zivatarok, a villámlások mellett erős szél és jégeső is lehet. De ezzel együtt a késő délutáni órákig bárhol kialakulhatnak zivatarok, nagyobb eséllyel a Dunántúl déli, délnyugati felében.

Jó hír, hogy kedden már nyoma sem lesz az esőnek, sőt, szerdán és csütörtökön akár 28 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála.

05:45: Legyen önnél esernyő, esőkabát, mert a hétfő a csapadéké!

Az Időkép 13 mm esőt jelez hétfőre, zivatarokkal indul a hét. Szeles idő várható, 19 foknál nem nagyon lesz melegebb. Budapesten főleg délelőtt 9 és délután 3 óra között lehet számítani sok csapadékra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint délnyugat, nyugat felől újabb összefüggő csapadéktömbök érkeznek, illetve közben képződnek is, és ezek északkeleti irányba vonulnak. Tehát esni fog.Kezdetben főként a Dunántúlon várhatóak zivatarok, majd a kiterjedtebb csapadékzóna lassan, fokozatosan kelet felé helyeződik át, és előreláthatólag hétfőn késő délelőtt válik intenzívvé a Dunántúl keleti, valamint az Alföld nyugati tájai felett, ekkor akár heves zivatarok is kialakulhatnak.

Ez a rendszer hétfő kora este érheti el a Tiszántúlt, majd keddre virradóra legyengülve elhagyja az országot, ekkor várható tehát a meteorológiai rendszerváltás.

A zivatarokat felhőszakadás (ált. 20-30 mm, az Északi-középhegységben és az Alföld egyes részein lokálisan akár ezt meghaladó mennyiség) kísérheti, valamint jellemzőbbek lehetnek a viharos (~70-90 km/h) lökések is, helyenként jégeső is előfordulhat - írja az OMSZ.

Rovatok