Index Vakbarát Hírportál

Nem értékelte a kamuszavazatos tréfát a választási bizottság

2019. szeptember 9., hétfő 16:01

Orosz kamuszavazatokkal akarta megnyerni a Fidesz által támogatott jelölt a hódmezővásárhelyi facebookos szimpátiaszavazást, de végül a választási bizottság is úgy látta – köszönhetően a TASZ kifogásának –, ez kampánytevékenységnek minősül, és sérti a választás alapelveit is, írja a hvg.hu.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy tét nélküli kis hódmezővásárhelyi szimpátiaszavazáson feltűnően sok orosz kamuprofilos szavazatot kapott a helyi Fideszhez közel álló képviselőjelölt.  Megkerestük az érintett Daru Árpádot, aki elmondta, hogy megvettek egy nyilvánosan hirdetett szolgáltatást, így kaptak egy cégtől orosz, angol, ázsiai, amerikai szavazatokat, és az egészet tréfának szánta.

A választási bizottság először úgy gondolta, a Facebookon zajló szavazás nem kampánytevékenység, mert magánszemélyek hozták létre, de a TASZ fellebbezett. A bizottság elfogadta azt az érvet, hogy a politikus szavazatvásárlása kampánytevékenység, és mivel jogellenesen torzítja a végeredményt, sérti a választás alapelveit is. A TASZ úgy érvelt, hogy a szavazatvásárlás sérti a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség elvét. Végül a választási bizottság megállapította a jogsértést, és eltiltotta Darut a további jogsértésektől,  írja a hvg.hu .

A mai világban választások dőlnek el a közösségi médiában megjelenő üzenetek alapján. A TVB is felismerte, hogy felértékelődött az online felületek szerepe, és azt is, hogy ezzel ugyanúgy szükséges foglalkozni, mint az offline kampányolással – idézi a TASZ sajtóanyaga Döbrentey Dánielt, a TASZ jogászát.

Rovatok