Index Vakbarát Hírportál

A Nézőpont Intézet kimutatta, hogy a baloldali szavazók is Tarlós győzelmére számítanak

2019. szeptember 9., hétfő 10:28 | aznap frissítve

Ki alkalmas? 

Tarlós Istvánt a fővárosiak 56 százaléka tartja kifejezetten alkalmasnak a főpolgármesteri posztra, és csak 34 százalékuk kételkedik ebben, Karácsony Gergely esetében fordítottak az arányok: a budapestiek 32 százaléka tartja alkalmasnak a város vezetésére és 53 százalékuk kételkedik ebben, mutatta ki a kormánypárthoz közel álló Nézőpont Intézet. Puzsér Róbertet a szavazók 11 százaléka, a nemzeti baloldali Thürmer Gyulát 6 százalék, míg Berki Krisztiánt a megkérdezettek 1 százaléka nevezte alkalmas jelöltnek. 

Kire szavaznának?

A biztos szavazók körében jelenleg így néz ki a jelöltek támogatottsága.  

Kinek van esélye nyerni? 

A felmérésben azt is megkérdezték, vajon ki fogja nyerni a választást, azaz a válaszadók szerint kinek van a legnagyobb esélye erre. 

A kormánypártiak 88 százaléka biztosra veszi Tarlós újrázását, s csak 3 százalékuk gondolja, hogy a DK, az MSZP és a Momentum által is támogatott Karácsony felülkerekedik rajta, írja a Nézőpont. Igazán azonban az beszédes adat, hogy a baloldali ellenzéki szimpatizánsok is inkább Tarlós győzelmére számítanak. 43 százalékuk szerint nem lesz változás a főpolgármester személyében, s csak 41 százalékuk gondolja, hogy Karácsony Gergely Demszky Gábor késői utódjává válhat.

Bár Orbán Viktor a kötcsei pikniken viszonylag kevés időt szentelt az önkormányzati választásoknak, információink szerint ott is elhangzott, hogy Tarlós István Budapesten sokkal több szavazót tud maga mögött, mint a Fidesz, ezért bizakodva néznek a választások elébe. 

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása augusztus 29. és szeptember 7. között készült Budapesten, 1000 ember telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb fővárosi lakosságra nem, kor, és iskolai végzettség szerint, a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Rovatok