Index Vakbarát Hírportál

A Fidelitas átrajzolt plakátjaival támadja a Fideszt a szombathelyi ellenzék

2019. szeptember 10., kedd 16:57

A meglehetősen élénk politikai színtérnek számító Szombathelyen a Pro Savaria helyi civil szervezet (mely a közgyűlésben is képviselteti magát, szóval politizáló civil szervezet) szokott az önkormányzati választások előtt vitát szervezni a polgármester-jelöltek számára.

Öt évvel ezelőtt az akkori fideszes jelölt, Puskás Tivadar nem vett részt a vitán, és a kormánypárt mostani jelöltje, Balázsy Péter megyei önkormányzati jegyző is most ugyanígy döntött, méghozzá sajátos érvelés kíséretében:

A szombathelyi ellenzék évek óta mást sem harsog, mint hogy mennyire egységes. Erre azt látom, hogy a Jobbik embere mellett van még Gyurcsány Ferencnek és az MSZP-nek is egy polgármesterjelöltje, Nemény András. A megosztott ellenzék két jelöltje verseng tehát egymással, ami távol áll az egységtől. Jó volna, ha először saját szavazóik számára tennék egyértelművé a helyzetet: ki is az ellenzéki választók egyetlen polgármesterjelöltje?

Azaz: Balázsy csak egy két szereplő részvételével lebonyolított vitán lenne hajlandó részt venni, ami azért elég sajátos követelés – különösen 2019-ben, amikor Amerikában például szenátoroknak és egy volt alelnöknek sem derogál kilencedmagával felállni a pódiumra.

A kiélezett kampányban nem csoda, ha az ellenzék rárepült Balázsy döntésére, az LMP például ezzel vezette fel a Fidelitas budapesti cirkuszos plakátjainak helyi átértelmezését:

Balázsy Péter megfutamodott a vita elől. Fél a nyilvánosságtól. Nem vállalja a véleményét fontos kérdésekben. Tapasztalatlan. Alkalmatlan. Szombathely többet érdemel!

A plakáton a 33 éves közigazgatási szakemberből lett polgármester-jelölt mellett a Vas megyei Fidesz befolyásos alakja, Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, illetve Illés Károly szombathelyi alpolgármester szerepel.

Szombathely egyébként meglehetősen rendhagyó politikai csatatér. A komoly nemfideszes médiával rendelkező város elsősorban a Fidesz belharcaitól hangos: Koczka Tibor, Szombathely eddigi fideszes alpolgármestere például azután indult el független polgármesterjelöltként, hogy ráborította azt a közmondásos bilit Hende Csabára. A baloldali pártok az Éljen Szombathely! Egyesület színeiben indulnak minden körzetben, közös polgármesterjelöltjük a szocialista Nemény András, akinek az esélyeit növelheti Koczka indulása.

Szombathellyel kapcsolatban nem túlzás azt állítani, hogy október 13-án tiszta vizet öntenek a pohárba; a városban ugyanis ciklus közben volt hatalomváltás, miután év elején a Pro Savaria Egyesület tagjaként a vezetésben részt vevő Molnár Miklós alpolgármester átállt az ellenzék oldalára, így a Fidesz elvesztette a többségét. Molnár a kiegyensúlyozott erőviszonyok miatt egymagában is át tudta billenteni a mérleg nyelvét az ellenzék oldalára.

A Fidesz országos szinten nem jellemző nyilvános belharcai, a városvezetésből való kipottyanása, egy jól képzett, de tapasztalatlan „ejtőernyős“ polgármesterjeöltsége miatt az ellenzék lényegében ugyanazzal tudja támadni a Fideszt, mint amivel a Fidesz támadta Budapesten az ellenzéki összefogást:

teljesen szét van esve, nincsenek konkrét elképzelései, víziói a várossal kapcsolatban.

Rovatok