Index Vakbarát Hírportál

Ellenzék: Fideszes listákról szerezhette az aláírásait egy egri polgármesterjelölt

2019. szeptember 11., szerda 16:06 | aznap frissítve

Eger egy olyan város, ahol a fideszes választópolgárok adatait is az ellenzék védi

– mondta az Indexnek Mirkóczki Ádám. A Jobbik politikusa, az ellenzéki pártok közös egri polgármesterjelöltje, illetve jelölőszervezete, az Egységben a Városért Egyesület ugyanis feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, személyes adattal való visszaélés és a választások rendje elleni bűncselekmény miatt.

Megírtuk, Schmuck Andor egykori munkatársa, Bódás Bianka független polgármesterjelöltként jelentkezett be Egerben. Bódás 400 ajánlást adott le a Helyi Választási Bizottságnak (HVB), melyek közül 301-et talált érvényesnek a testület. Az aláírások tehát nemcsak nagy számban bizonyultak érvénytelennek, de más is gyanús lehetett, hiszen a HVB egyik delegált tagja, egy rövid vizsgálat után:

33 olyan ajánlást talált, amelyek egyaránt szerepeltek Habis László, fideszes polgármesterjelölt, és Bódás Bianka ajánlóívein, de az aláírások eltérőek voltak.

Mirkóczki lapunknak azt mondta, a HVB tagja ezért két embert megbízott, hogy személyesen keressék fel az érintetteket, hogy azok feloldják az ellentmondást – hiszen az aláírások valódisága feltétele az ajánlás érvényességének. Miután a meglátogatott választópolgárok felháborodva vették tudomásul, hogy Bódás ajánlóívein is szerepelnek, holott nem írtak alá neki, csakis a Fidesznek, tanúk előtt, többen is írásban nyilatkoztak arról, hogy ők Bódás Biankára nem adtak támogató aláírást.

Így tehát bizonyítottá vált, hogy a Habis Lászlóra adott támogató ajánlásokkal visszaéltek

– közölte Mirkóczki. Egyúttal felszólította Habis Lászlót, hogy azonnal adjon magyarázatot arra, hogy a saját támogatóinak személyes adatai hogyan kerültek egy másik jelölt ajánlásai közé. Mirkóczki ugyanis felidézte, a jelenlegi fideszes polgármester, Habis László a saját Facebook-oldalán kampányfilmmel hirdette, hogy Egerben ő két óra gyűjtést követően, már az ajánlási időszak első napján leadta az aláírásait:

Bódás Bianka ezzel szemben négy nappal később jelentkezett be egyáltalán polgármester-jelöltnek, és ugyan leadott aláírásaiból eredetileg 301 bizonyult érvényesnek, az újabb vizsgálat nyomán további 33 vált kérdésessé. Várható tehát, hogy Bódást nem fogják nyilvántartásba venni Egerben polgármester-jelöltként, ám az ügyben a HVB még nem zárta le a vizsgálatot.

Mindezek alapján azonban felvetődik kérdés, hogy a két óra alatt összegyűjtött és leadott személyes adatok hogyan kerültek illetéktelen kezekbe. Erre az ellenzéki polgármesterjelölt szerint mindössze két út lehet: vagy a helyi választási iroda zárt helyiségeiből került ki, amit Mirkóczki nem feltételez, sőt elképzelni sem tud, vagy a fideszes polgármester kampánystábja, annak bármely tagja lemásolhatta saját támogatóik adatait, amelyek ezután a hirtelen feltűnt jelölthöz kerültek. Minden egyes ajánlóívért személyesen felelős azok átvevője, éppen ezért Mirkóczki választ vár a polgármestertől arra is:

készültek-e „Habis-listák”?

Az ügyben kerestük Habis Lászlót telefonon, a polgármester azonban üzenetben azt kérte, írásban tegyük fel kérdéseinket. Frissítés: Habis László válaszlevelét – noha abban kérdéseinkre nem válaszolt érdemben – az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

A témában megjelent cikket ellenem irányuló politikai provokációnak tartom. Hálás vagyok azért, hogy 13 év polgármesteri szolgálatot követően rövid időn belül sok választó tisztelt meg bizalmával és fejezte ki támogatását. Ez a nemtelen támadás ellenük is irányul.

Nem tisztem megítélni, hogy az ellenzéki jelöltek, vagy az általuk delegált választási bizottsági tagok mit tesznek a kitöltött ajánlóívekkel, így ebben a kérdésben nem kívánok állást foglalni.

Sajnálatosnak tartom, hogy a sajtó most engem próbál célkeresztbe állítani, holott a vita két ellenzéki jelölt közötti küzdelem kapcsán zajlik. Elgondolkodtató, hogy miután a Helyi Választási Bizottság ellenzéki pártok egyesülete által delegált tagja tételesen átnézte a választópolgárok személyes adatait és akár politikai preferenciáira is utaló ajánlásait, ebből már másnap öles cikk születik.

Csak sejteni lehet, hogy hány különleges személyes adatot írt még fel a jegyzeteibe és hogy ebből a kampány során milyen cikkek születnek majd az általa szerkesztett internetes portálon. 

Frissítés 2019.09.12: Habis László polgármester reakciójára reagált az érintett választási bizottsági delegált is. Csarnó Ákos egyúttal az ügyet először feltáró Egri Ügyek portál főszerkesztője is, aki azt írta az Indexnek:

Ha tizenhárom év polgármesteri tevékenysége után Habis László csak arra képes, hogy értelmezhetetlen harcot vív a helyi sajtóval és velem, az a közéleti éleslátás teljes hiányát, a vezetésre képtelenséget és komoly üldözési mániát jelenthet.

Csarnó azt is írta, éppen a regnáló polgármester előtt tett fogadalmat, hogy a választások tisztaságát betartja és betartatja, így igen nehezen tudja értelmezni Habis László támadását, miután éppen a rá testált feladatot végeztem. A helyi választási bizottsági delegált szerint a fideszes polgármester sértettsége nem menti fel az alól, hogy ebben a kirívóan súlyos választási visszaélési ügyben éppen neki kellett volna elsőként bejelentést tennie. Csarnó többször megismételte:

a munkám pontosan a választások tisztaságának felügyelete, ellenőrzése,

ezt fogja ellátni a jövőben is.

Frissítés, 2019. 09. 12.: Cikkünk megjelenését követően Bódás Bianka is közleményt küldött az Indexnek, ebben az állította, ő maga is a portálnak dolgozott.Bódás Bianka valójában korábban a CEMP Zrt. értékesítője volt. Közleményében érdemben nem cáfolta a választópolgárok személyes adataival való visszaélés gyanúját, ehelyett azt írta: "a Fidesz és a NER-kompatibilis Egységben a Városért Egyesület kart karba öltve próbál tenni az ellen", hogy az önkormányzati választáson sikerrel szerepeljen. Szerinte a leadott 400 aláírásából gyanúsan sok lett érvénytelen, és az sem meglepő, hogy 33 olyan aláírás is szerepelt az ajánlóívein, akik a Fideszén, mert Habis Lászlónak csak félelemből írtak alá, miközben a többes ajánlás lehetőségével élve őt támogatnák valójában. Arra a 4 választópolgárra, akik személyesen nyilatkoztak arról, hogy csak Habis Lászlónak írtak alá, Bódás nem tért ki. Azt írta viszont:

Azért támadnak engem, mert félnek. Félnek a hatalom elvesztésétől és attól, hogy egy pártoktól független, fiatal jelölt mindannyiukat legyőzheti egy demokratikus választáson

– fogalmazott, majd hozzátette, hogy ügyvédjével konzultálva hamarosan feljelentést fog tenni, mert szerinte "a támogatóim adatai a sajtó birtokába kerülhettek. Biztos vagyok benne, hogy sem a Fidesz, sem a vele titkon összejátszó NER-kompatibilis ellenzék nem tudja megakadályozni, hogy 400 támogató aláírással a hátam mögött elinduljak polgármesterjelöltként. Küzdeni fogok a fiatalokért, küzdeni fogok a zöld környezetért, és küzdeni fogok az igazságért!"

Érdemes ugyanakkor felidézni, ki Bódás Bianka. A most független jelöltként Mirkóczki és Habis párharcában feltűnt a Schmuck Andor-féle Magyar Szociáldemokrata Párt korábbi szóvivőjeként dolgozott, illetve az Együtt 2014 pártként is bejegyzett kamugyanús párt alelnöke volt. Ők voltak, akik miatt a Bajnai Gordon-féle  Együtt Pártot a 2014-es választás előtt nem tudta bejegyezni  a Fővárosi Törvényszék.

Rovatok