Index Vakbarát Hírportál

Az LMP eltűnt az összes megyéből, a Jobbik Budapestről

2019. szeptember 11., szerda 16:53

Nagyobb figyelem irányul a polgármester-választásokra október 13-án, pedig minden településen képviselő-testületet vagy közgyűlést is választanak a szavazók, a megyei jogú városok kivételével pedig a megyei közgyűlés képviselőire is szavaznak mindenhol.

Minden megyében választanak ugyanis közgyűlést, amely az utóbbi évek jogszabályi változásai után egyre kisebb pénzekről tud dönteni, de még mindig vannak területfejlesztési, területrendezési hatáskörei.

A megyei képviselők megyei listákról juthatnak be, és hagyományosan az országos pártok tudnak olyan szervezettséget mutatni, hogy a listáikról képviselőket juttassanak be a közgyűlésekbe. Mivel a megyei jogú városokban nem szavaznak a megyei listákra, így nem mutat pontos képet az országos szavazati arányokról, de jól látszik, hogy a kis- és középtelepüléseken milyen a szavazók pártpreferenciája.

Önmagában az is beszédes, ha egy párt valamely megyében nem tud listát állítani, hiszen ez azt jelenti, hogy az ottani szervezete nem volt képes elegendő aláírást gyűjteni. Ilyen szempontból az egyik leglátványosabb fejlemény, hogy

az LMP egyetlen megyében sem állított listát.

Vagyis sehol nem tudnak majd az LMP-re szavazni az ott élők. A 24-hu-nak erről azt írta a párt sajtóosztálya, hogy "A Fidesz teljesen kiürítette a megyei önkormányzatokat, így fájó ütést ott nem lehet bevinni a NER-nek, ennek csupán az ellenzéken belüli politikai verseny szempontjából van jelentősége. Mi úgy döntöttünk, hogy ezen a választáson nem arra koncentráljuk az erőforrásainkat, hogy a többi ellenzéki párttal versenyezzünk, hanem hogy minél több várost foglaljunk vissza."

Az ellenzék többi pártja nagyon is indul a többi megyében, és mivel ez tiszta listás szavazás, nincsenek rákényszerülve az összefogásra. Ehhez képest több megyében mégis egymásra találtak a pártok, itt a megszerezhető mandátumok száma indokolta az együttműködést.

Az NVI honlapján látható adatokból a következő kép rajzolódik ki. (A nyilvántartásba vétel még nem mindenhol jogerős, de eget rengető változások nem lesznek).

És íme megyei bontásban is, ki állított listát, pár megyében helyi civil szervezet is feltűnik.

(Borítókép: LMP 2019. március 15-én még molinóval vonult a Szabadság hídon. Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index)

Rovatok