Index Vakbarát Hírportál

Berkikrisztiánosítják a választást, ahol az ellenzéknek lehet esélye

2019. szeptember 12., csütörtök 07:14

A Fidesz és az egymásra találó, közösen induló ellenzék csatáját néhány helyen celebek, régi politikai kalandorok vagy pártjukból kiugrott ellenzékiek színesítik. Véletlen, hogy ott jelennek meg, ahol az ellenzéknek lehet keresnivalója?

Habár ezen az önkormányzati választáson az ellenzék eddig nem látott egységben indul a budapesti kerületekben és a nagyobb városokban, néhány településen elsőre meglepőnek tűnő nevek is felkerülnek a szavazólapokra.

Hétfő délután négy óráig lehetett leadni az ajánlásokat, így most már jobban láthatjuk, hogy a különböző helyszíneken milyen jelöltek közül választhatnak a szavazók. A legtöbb nagy, politikailag is jelentős településen a Fidesz és a legkülönbözőbb neveken induló ellenzéki összefogás jelöltjeit találjuk, ám több helyen hosszabb a névsor.

Hogyan került elő a bulvárhős Berki Krisztián? Schmuck Andor most miért az V. kerületben indul? Mit remél a volt szocialista Újpesten? És Józsefvárosban? És Ferencvárosban? És Szegeden? Érdemes végignézni, hol milyen jelöltek kerültek elő furcsa körülmények között.

Berki Krisztián csoda gyorsan szerezte meg az ajánlásokat

A legszembetűnőbb példa Berki Krisztián esete. A jellemzően herevasalásos akciókkal a hírekbe kerülő bulvárhős, egykori labdarúgó júliusban jelentette be, hogy elindul az októberi főpolgármester-választáson, ám akkor még nem volt egyértelmű, hogy az új műsorának marketingkampányát látjuk, vagy valóban bele akar keveredni a budapesti politikai meccsbe.

A héten kiderült, Berki nagyon is komolyan gondolta az indulását, vagy inkább más valaki gondolta ezt nagyon komolyan. Berkinek ugyanis úgy sikerült összegyűjteni a szükséges 5 ezer ajánlást, sőt, 10 ezret adott le, hogy a budapesti utcákon nem nagyon lehetett találkozni az aláírásgyűjtőivel, és nagyszabású rendezvények sorára sem emlékezhetünk. A főpolgármesterségért szintén ringbe szálló Puzsér Róbert csapata, a Sétáló Budapest ezért is jegyezte meg közleményében, hogy

Berki Krisztián indulása tetőtől talpig bűzlik.

Ugyanis az állandó utcai jelenlét alatt szerzett tapasztalataik szerint „Berki Krisztián és – ahogy ő hivatkozik rájuk – modellhadserege alig pultozott, nagy átlagban körülbelül napi egy-másfél órát gyűjtötték az ajánlásokat, ami 16 nappal és a leadott 10000 ajánlással számolva óránként 417 aláírást jelent – ez a szám teljesen irreális, totálisan abszurd”.

Puzsérék szerint bűzlik, hogy Berki összejátszott a Fidesz kampánycsapatával. „Ismerve Berki Krisztián beágyazottságát a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, ismerve fideszes kapcsolatait és tudván, hogy a nagyobbik kormánypártnak az ország legnagyobb illegális választói adatbázisa áll rendelkezésre, bűzlik, hogy Berki az ő segítségükkel lett betolva a főpolgármester-jelöltségbe" – írta a Sétáló Budapest.

Az adatmásolásról és az összejátszásról ugyan nem került elő bizonyíték, és azt sem tudjuk, Berki miből finanszírozza majd az indulását, de valóban azt látjuk, hogy Berki létezése a Fidesz kampányának jön kapóra. A Fidelitas ugyanis Berki és Puzsér indulását felhasználva támadja Karácsony Gergelyt és az ellenzéket, miszerint az ellenzéki oldal „cirkuszt” csinál a választásokból.

Jó módszer bedobni egy Berki Krisztiánt

Azt nem tudjuk, Berki Krisztián végül is hány szavazatot kap, és ez mennyiben számít a végeredmény szempontjából, de nyilvánvalóan bonyolítja a helyzetet, és összezavarhat pár szavazót, ha több induló van egy választáson. Márpedig Budapesten a Fidesz érdeke, hogy ne egyszerűsödjön kétszereplős csatává a választás, mert akkor a most összeálló ellenzék hatékonyabban tudná begyűjteni a Fidesz-ellenes, úgynevezett protestszavazatokat.

Eddig a Fidesznek nem volt ilyen problémája, hiszen az ellenzék megosztott volt, és ha voltak is olykor baloldali összefogások, a Jobbik, az LMP rendszerint külön indult, tehát az ellenzék önmaga gondoskodott arról, hogy hemzsegjenek a karikák a szavazólapokon.

Most viszont az ellenzék a politikailag fontos helyeken összefogott, és számos kerületben és megyei jogú városban ezzel matematikailag az ellenzék esélyessé vált (persze nem biztos, hogy majd automatikusan összeadódnak a szavazatok). Ezután jelentek meg azok a jelöltek, akik győzelmi eséllyel aligha indultak, viszont mégiscsak zavart okoztak az ellenzéki térfélen.

A fenti példákban van pár közös pont. Az indulóknak aligha van esélyük a végső győzelemre, egyrészt az alacsony (vagy nem létező) társadalmi támogatottság, másrészt a késői bejelentkezés miatt. Másrészt rendre olyan helyeken jelennek meg ezek a jelöltek, ahol az ellenzéknek győzelmi esélyei is lehetnek polgármesteri vagy egyéni választókerületi szinten.

Feltűnő, hogy azokon a helyeken, ahol kiszámíthatóbb a választás végeredménye (Budapest I. kerület, Budapest XII. kerület, Győr, Zalaegerszeg), nem látjuk nyomát sem celeb indulónak, sem kiugrott szocialistáknak vagy gyanús hátterű civil szervezeteknek.

Simán lehet persze, hogy ezek az utolsó pillanatokban feltűnő, politikailag súlytalan indulók a végén nem befolyásolják az eredményt. A kampányban azonban nagyon is lehetőséget adnak arra, hogy az ellenzéki töredezettség látszatát keltsék.

Borítókép: instagram / berkikrisztian

Rovatok