Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely elővette az „arra szavazzanak, aki a kormánnyal jóban van” kártyát

2019. szeptember 12., csütörtök 22:07 | aznap frissítve

Az október 13-i önkormányzati választáson az a legfontosabb, hogy azok kapjanak bizalmat, akik képesek a település érdekében kormányozni a helyhatóságot, és a kormánnyal együttműködni – mondta Gulyás Gergely csütörtökön Baján. A miniszter szerint a mostani választás arról szól, hogy az ellenzék „országos politikai küzdelmet szeretne a kormány ellen Baján és az országban mindenütt, akkor is, ha ennek saját településük látja kárát”.

A fideszes politikus szerint az ellenzék célja nem az, hogy a legalkalmasabb embereket jelöljék településvezetőnek, és a köztiszteletben álló polgárokat a képviselő-testületbe. Hanem „hídfőállásokat” akarnak létrehozni, ahonnan a kormányt támadni lehet. Márpedig ez „az önkormányzati választások tétjének, jelentőségének teljes félreértése”, mondta a politikus, aki szerint a helyhatóságokban az a jó, hogy az abban résztvevők „párttól függetlenül a településük szolgálatába akartak állni”.

A miniszter beszélt arról, hogy Fercsák Róbert polgármester – aki egyébként a Fidesz-KDNP politikusa – bizonyította azt, hogy van világos jövőképe. Évek óta kiváló az együttműködés a bajai önkormányzat és a kormány között.

Gulyás Gergely azt is megmondta, hogy „a választás politikai olvasatát a megyei közgyűlési pártlistákra leadandó szavazatokból lehet majd látni”. (Nem meglepő, hogy a Fidesz erre koncentrálna: a megyei listákra ugyanis a kisebb településeken szavaznak, ahol a Fidesz kifejezetten erős, vagyis a megyéket várhatóan fölényesen megnyeri, miközben nem szavaznak megyei listákra a fővárosban és a megyei jogú városokban, vagyis azokon a településeken, amik egy részét a Fidesz várhatóan elbukja).

Arra is kitért, hogy korábban a részvétel az önkormányzati választásokon nagyságrendileg maradt el az országgyűlési választásokétól. Gulyás Gergely szerint ezúttal nem valószínű, hogy így lesz, miután „az ellenzék saját politikai háborújához kívánja felhasználni a településeket”, ezért vélhetően sokkal többen fognak szavazni. (MTI)

Rovatok