Index Vakbarát Hírportál

Kedves rokon: amikor elkapták a rendőrök, az unokatesója adatait adta meg

2019. szeptember 14., szombat 09:21

Hazudott a rendőröknek egy mosonmagyaróvári férfi. Csak egy szabálysértés t követett el, de ez így már bűncselekmény.

A bácsbokodi határrendészek még 2018. december 6-án megállítottak egy Opel Corsát. Nem a Mikulás ült benne, hanem egy fiatal férfi, és az intézkedés során kiderült, hogy a bérelt jármű nem rendelkezik érvényes kötelező felelősségbiztosítással, így a sofőr ellen szabálysértési feljelentés született. Az autót vezető férfi – akinek a személyi adatait bemondás alapján rögzítették – a jogsértés elismerését tartalmazó, közokiratnak minősülő nyilatkozatot aláírásával hitelesítette - írja a Police.hu.

A szabálysértési eljárás során azonban kiderült, hogy a sofőr nem a saját, hanem egy rokona személyi adatait diktálta be. A mit sem sejtő családtag kapta a pénzbírságot, aki értetlenül állt az eset előtt, ám nem hagyta annyiban a dolgot.

Nyilatkozata alapján – mely szerint soha nem járt Bácsbokod környékén, így ott meg sem büntethették – büntetőeljárás indult. A bajai nyomozók végül kiderítették, hogy unokatestvére adataival H. Alex mosonmagyaróvári lakos élt vissza. A 22 éves férfit közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A fiatal hamis vád vétség elkövetéséért is felelhet, mivel hamis nyilatkozata alapján egy másik személy ellen indokolatlanul indult rendőrségi eljárás.

A szabadlábon védekező gyanúsított ügyében az illetékes ügyészség már átvette az iratokat, hamarosan megszülethet a vádemelési javaslat.

Rovatok