Index Vakbarát Hírportál

Így nézne ki aHang főpolgármester-jelölti vitája

2019. szeptember 16., hétfő 10:54

Nyílt levéllel állt ki aHang, amelyben minden eddiginél pontosabban leírja, hogyan nézne ki a főpolgármester-jelölti vita. Az ellenzéki előválasztás egyik lebonyolítójaként ismert szerveződés korábban már közölte, hogy minden, indulásra jogosult főpolgármester jelölt részvételével látná értelmét a vitának. Ez, miután Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke nem szerezte meg az induláshoz szükséges mennyiségű támogató aláírást – négy embert jelent:

Tarlós István főpolgármestert, Karácsony Gergelyt, az ellenzéki előválasztás győztesét, Puzsér Róbertet, aki végül elzárkózott az ellenzéki előválasztástól és önállóan indul, valamint Berki Krisztiánt.

A főpolgármestert korábban már jelezte, hogy egy ilyen vitán nem venne részt. Karácsonnyal talán vitázna, feltéve, ha az ellenzéki jelölt előbb Puzsérral és Berkivel külön vitában is megvív.

A nyílt levél szerint a jelöltek nyilatkozatai eddig nem segítették a választók eligazodását, noha a szervezet pontba szedett indoklása szerint a vitára szükség volna, hiszen hasonlóra utoljára 13 éve volt példa.

„A helyzet javítása érdekében az aHang szeretne előállni egy javaslattal, amely mindannyiuk számára elfogadhatónak tűnik eddigi kommunikációjuk alapján. Minden hivatalos, nyilvántartásba vett főpolgármester-jelöltnek, illetve a sajtó munkatársainak is elküldjük ezt a nyílt levelet. Bízunk abban, hogy valóban Önök is komolyan gondolják, hogy a budapesti szavazópolgárok megérdemelnek egy színvonalas főpolgármester-jelölti vitát.

A főpolgármester-jelölti vitára az összes, hivatalosan nyilvántartásba vett főpolgármester-jelöltet meghívjuk az alábbi javaslatokkal:

A vita menete:

18:00-18:03 - Szőllősi Györgyi bevezetője, szabályok ismertetése

18:03-18:04 – 1. kör felszólalói sorrendjének kisorsolása

1. kör – kortesbeszédek – 2 perc/jelölt

A jelöltek elmondják, hogy milyen Budapestet képzelnek el az irányításuk alatt. Tehát a saját víziójukról, elképzelésükről, eddigi eredményeikről és nem a másik jelöltről, jelöltekről szól ez a blokk.

2. kör – Lakhatás – 20 perc

3. kör – Infrastruktúra, fejlesztések – 20 perc

4. kör – Klímavédelem – 20 perc

 A 2-3-4. körben a moderátor (előre nem egyeztetett) kérdéseire 1:15 másodpercben válaszolnak a jelöltek. Minden jelöltnek 30 mp állhat rendelkezésére egyes személyét vagy a témát érintő állítások cáfolatára, ekkor a moderátor szólítja fel a jelentkező jelölteket.

5. kör – záró gondolatok – jelöltenként 2 perc

A zárszók sorrendje ismét sorsolással dől el. Minden jelöltnek 2 perce van elmondani összegző gondolatait.

19:40 - A vita vége”

– áll aHang nyílt levelében.

Kellene egy ilyen vita?

  • 317
    Ezekkel a feltételekkel kellene
  • 194
    Egy Karácsony-Tarlós vita kellene
  • 101
    Mindenki elmondta már magáét, a választók majd döntenek
  • 43
    Csak az ellenzék vitázzon, Tarlóst ne fárasszák

Rovatok