Index Vakbarát Hírportál

A kormánypártok bojkottálták a klímaügyi rendkívüli ülést

2019. szeptember 18., szerda 11:37 | aznap frissítve

Az ellenzék kezdeményezésére kezdett rendkívüli ülésbe a parlament szerdán klímaügyben, de a kormánypártok távolmaradással akadályozták meg, hogy határozat születhessen.  

A rendkívüli ülés 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, majd körülbelül fél óra után véget is ért, mivel a Fidesz és a KDNP távolmaradása miatt nem állt rendelkezésre a napirend elfogadásához szükséges többség.

Az LMP augusztus végén jelentette be, hogy kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását, amin tájékoztatást vár a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól. A rendkívüli ülés összehívását az LMP-s képviselők mellett támogatták a Párbeszéd-, a DK-, a Jobbik-frakció tagjai, valamint MSZP-s és független képviselők is.

Az ellenzék a szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcs miatt tartaná fontosnak az ülés megtartását, képviselőik szeretnék megvitatni a kormány klímacsúccsal kapcsolatos álláspontját, valamint azt, hogy Magyarország milyen kötelezettségeket vállal 2030-ig a klímaváltozás megfékezése és az alkalmazkodási feladatok terén.

Az ülésen elhangzott:

Fidesz: Komolytalan az ellenzék kezdeményezése

A Fidesz azt reagálta az ügyre, hogy december 12-én az ellenzék ugyanebben a témában összehívta az Országgyűlést, az ülést megtartották, de egyetlen ellenzéki képviselő sem vett részt rajta, a Fidesz-KDNP képviselői ott voltak. "Ez is azt mutatja, hogy az ellenzék kezdeményezése komolytalan" - közölte a párt. 

Rovatok