Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz nagyon vezet a megyékben

2019. szeptember 20., péntek 17:48 | aznap frissítve

Alig mozdulnak a pártpreferenciák, az önkormányzati választás kampánya nem térítette el a szavazókat korábbi pártjaiktól. A Fidesz látszik kivételnek, a kormánypárt némileg még tovább erősödött – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet szeptember első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett 1000 fős közvélemény-kutatásából.

A pártok támogatottsága a teljes lakosság körében:

A biztos pártválasztók körében pedig így néz ki az állás:

A pártlistákra leadott szavazatok megyei közgyűlések összetételét határozzák majd meg, amely a fővárosiakat és a megyei jogú városok lakóit nem érinti, de a máshol élő választópolgárokat igen. A pártpreferenciák alapján úgy tűnik, hogy a Fidesznek jelentős többsége lesz a megyékben, a kis és közepes városok és falvak választókorú népességében 40 százalékon áll a kormánypárt. Az ellenzéki pártoknak együttesen 27 százaléka van ebben a települési kategóriában. (Az elmúlt hónapban 38-25 százalék volt a két politikai tábor aránya.)

A megyei jogú városokban a múlt hónaphoz képest valamivel szorosabb lett a verseny a Fidesz és az ellenzéki pártok között. A kormánypárt a múlt hónapban 30 százalékon állt, most 29 százalékos. Az ellenzéki pártok valamelyest gyengültek, a múltkor 37 százalékot értek el együttesen, most viszont 34 százalékosak. Az ellenzéki többlet viszont azt sejteti, hogy a megyei jogú városokban a kormánnyal szembeni oldal az öt évvel ezelőttihez képest néhánnyal több polgármesteri posztot szerezhet, és minden bizonnyal a közgyűlésekben a mostaninál valamivel nagyobb súlya lesz.

A fővárosban múlt hónapban és azt megelőzően is a Fidesznek 34 százaléka volt, most 33 százalékos. Az ellenzék pártjai együttesen minimálisan javítottak, a korábbi, több hónapban is mért 37-ről 39 százalékra. Az eltérés nagysága azt vetíti előre, hogy több ellenzéki polgármester lesz, mint amennyi most van, és a főpolgármesteri székért is kiélezett verseny várható – olvasható a Závecz Research közleményében.

Rovatok