Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Lőrinc is milliókat adhatott Zente kampányába

2019. szeptember 25., szerda 22:07 | aznap frissítve

Mint szerdán megírtuk, sikerült összegyűjteni a gerincvelői izomsorvadással (SMA) küzdő Zentének a méregdrága kezeléséhez szükséges összeget. A másfél éves kisfiú gyógyítására indított kampány az elmúlt napok egyik népszerű témája volt a sajtóban, és reggeli posztjukban arról számoltak be a szülők, hogy összejött a kezeléshez szükséges 700 millió forint. Az összeget kevesebb mint egy hét alatt sikerült az adományozóknak elérniük. Később az édesanya Sebestyén Balázsék műsorában elmondta, hogy egy titokzatos jótevő utalta át az utolsó 100 millió forintot. 

Hogy ki ez a titokzatos jótevő, az nem derült ki, de a szülők szerda esti posztjában felbukkan két név: Mészáros Lőrinc kormányközeli vállalkozó és Mága Zoltán zenész.

Két embernek fogom megköszönni név szerint. Egyikük a csupaszív Mága Zoltán, aki tényleg minden követ megmozgatott Zentéért, a másik nagylelkű adakozó pedig Mészáros Lőrinc és családja volt. Hálásan köszönjük, hogy beálltak a több ezer jószívű ember közé, közétek és így együtt összefogásban sikerült!

– írják a szülők posztjukban.

A gerincvelői izomsorvadással (SMA) már több cikkünkben foglalkoztunk, mert sok országgal ellentétben Magyarországon nem kifejezetten kiforrott a betegség gyógyításához szükséges méregdrága kezelések állami támogatása. Magyarán százmilliós összegekbe kerül, ha ezt az egyébként kezelés nélkül halálos betegséget valaki gyógyítani szeretné. (Arról, hogy egy gyógyszer miért lehet ilyen drága, itt írtunk korábban.)

Jelenleg kétféle kezeléssel lehet hatékonyan gyógyítani a betegséget, a közös bennük, hogy méregdrágák. A másfél éves Zente esetében egy néhány hónapja bemutatott új gyógyszeres terápiát fognak alkalmazni, jó esélyekkel.

Az SMA-t egy hibás gén okozza, emiatt a betegek szervezete nem tud olyan fehérjét termelni, amely védi az izomsejteket, így az izomzat fokozatosan épül le. Az állapotok nagyon különbözőek a génhiba mértékétől, a betegség korai vagy későbbi megjelenésétől és még sok egyéb tényezőtől függően. A kilátások is eltérőek, de a betegek egy idő után kerekesszékbe kényszerülnek, súlyosabb esetben pedig a légzőizmok elsorvadása halált okoz.

Rovatok