Index Vakbarát Hírportál

Szólt a kórházban, hogy öngyilkos akar lenni, de nem vették komolyan

2019. szeptember 26., csütörtök 13:41

Egy 28 éves férfi végzett magával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház detoxikáló részlegén még múlt héten. Az Index információja szerint a beteg már a sürgősségi osztályon öngyilkossággal fenyegetőzött, a férfit mégis a kórház detoxikáló részlegére tolták át, ahol nem sokkal később öngyilkos lett, elhunyt.

Kérdéseinkkel kerestük a miskolci kórházat, ahol annyit közöltek, hogy nem közölhetnek semmit. Mint írták „a jogi szabályrendszereknek megfelelően egy-egy betegről, állapotáról – legyen az új műtéti módszer alkalmazása, baleset vagy rendkívüli körülmény – közfeladatot ellátó intézményként a kórház nem adhat felvilágosítást mindaddig, míg a páciens, vagy annak hozzátartozója ehhez nem járul hozzá és erre engedélyt nem ad.”

Megkérdeztük azt is, hogy az eset miatt indult-e belső vizsgálat a kórházban, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A rendőrség viszont megerősítette információnkat. Ők azt írták, hogy

bekövetkezett rendkívüli haláleset miatt a Miskolci Rendőrkapitányság közigazgatási eljárásban az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján folytat eljárást. 

Zacher Gábor igazságügyi orvosszakértő, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának egykori főorvosa és a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának volt vezetője az Indexnek azt mondta, hogy nincs módszer arra, hogy az ilyen eseteket kiszűrjék. „Az viszont mindenképpen egy ráutaló magatartás, ha a beteg öngyilkossággal fenyegetőzik, vagyis egyfajta figyelmeztetés az orvosnak, hogy arra a betegre oda kell figyelni.”

De előírás, sem módszer nincs arra, hogy egy olyan beteget, aki esetleg ittas és/vagy valamilyen szer hatása alatt áll és közben öngyilkossággal fenyegetőzik, hol helyezzék el.  

Hiába kérnék pszichiáter segítségét, a szakember is azt mondaná, ha a beteg még szer hatása alatt áll, meg kell várni, amíg kitisztul. Ha ezután is fennállna az öngyilkosság veszélye, akkor tenné meg a szükséges lépéseket, mondja Zacher.

A kórház múlt héten egy agresszív betegkísérő miatt került a középpontba. Akkor egy olyan videofelvétel került nyilvánosságra, melyen az látszik, hogy a fehér ruhás dolgozó többször és nagy erővel rúg meg egy beteget, aki eldőlt a kerekesszékével. A betegkísérőt azonnal kirúgták, a rendőrség pedig garázdaság gyanúja miatt indított a 37 éves férfi ellen eljárást.

Rovatok