Index Vakbarát Hírportál

Megint bohóc ugrált az ellenzékiek körül az MTVA-nál

2019. szeptember 30., hétfő 09:38

Bóhoctrollal zárult az ellenzékiek találkozója az MTVA-ban.

Sikerült bejutniuk az MTVA székházába a tavaly törvénytelenül kidobott ellenzéki képviselőknek. A bíróság elsőfokú ítéletének birtokában elérték, hogy az MTVA vezérigazgatója – a hírhamisításról ismertté vált Papp Dániel – fogadta őket,

és beszéltek a nulláról – vagyis arról, hogy hány alkalommal jelentek meg ellenzéki pártok vezetői élő adásban az elmúlt évben, és hány ellenzéki polgármesterjelölt jelent meg a közszolgálati rádióban és tévében az önkormányzati kampány alatt.

Szombaton még nem sikerült

Az ellenzéki képviselők a belépés előtt az MTVA székházánál tartottak sajtótájékoztatót. A DK, az MSZP, a Párbeszéd és a bejegyzett pártok között szintén ott lévő Magyar Liberális Párt képviselői hétfő reggel sajtótájékoztatót, majd a bírósági ítélet birtokában újabb kísérletet tettek, hogy bemehessenek a közszolgálati tévé épületébe.

„Az országgyűlési képviselőknek joguk van belépni a közmédia épületébe” – összegezte Gréczy Zsolt a bíróság elsőfokú ítéletét. A DK kommunikációs igazgatója felidézte, hogy szombaton a képviselők tettek ennek ismeretében kísérletet arra, hogy a köztévé olvassa be közleményüket. „Ezt írásban eljuttattuk és helyben a magyar televízió kamerája fel is vette, ahogy Vadai Ágnes ezt felolvasta.” A közlemény azonban nem hangzott el a tévében. „Ez nem meglepő, hiszen a magyar televízió pártszolgálatot teljesít, Orbán Viktor és a Fidesz szolgálatát teljesíti, nem a magyar népét” – mondta Gréczy.

A DK-tól Varjú László két követeléssel lépett fel:

A nulláról kell beszélni

Hadházy Ákos egyetlen számra fűzte fel nyilatkozatát, megjegyezve, hogy Orbán Viktor vitatja, amikor az ellenzék a sajtószabadság hiányáról beszél.

Mondanék egy számot: nulla. Ennyiszer volt az elmúlt évben ellenzéki vezető élő adásban a köztévében. És nulla ellenzéki polgármester.

Erről a nulláról szeretnénk kérdezni az MTVA hírhamisító vezetőjét, Papp Dánielt.”

Hadházy szerint „el kell érni a hírhamisító Papp Dániel távozását és el kell érni, a Fideszes kormánypropaganda törvényi tiltását”.

„A választók 8. éve konstruált valóság alapján járulnak a szavazóurnákhoz, a konstruált valóság ebben az épületben keletkezik” – mondta Bősz Anett a Magyar Liberális Párttól.

Szerinte „megvezetett választók tömegei azok, akik úgy vélik, félniük kellene, ha kormányt váltanának, ha végre demokraták vezetnék ezt az országot”.

Arról beszélt, hogy külföldön egyszerűen el sem hiszik, hogy „ha kormánypárti riporter készít velünk interjút, akkor felvételt kell készítenünk, hogy szükség esetén vágatlan felvétellel bizonyítsuk a hazugságaikat”.

Az MSZP-s Harangozó Tamás röviden annyit mondott: a televízió 80-90 milliárdos éves költségvetéséből „egy fél országot el lehetne vezetni, nemhogy egy televíziót.” Helyette az intézmény vezetése folyamatosan megsérti a törvényt, még „a Fidesz által megszavazott alaptörvényt is”.

Felidézte, hogy tavaly a III. kerület jegyzője végrehajtóként jött az épülethez, és törvénytelen eljárással ki akarta tessékelni a politikusokat, akik jogszerűen voltak bent. 

„Nem szeretnénk mást elérni, mint hogy ez az intézmény tartsa be a törvényeket. És akkor választási kampány közepén nem bírókról kezdenek mocskolódó anyagokat sugározni”, hanem teret adnak a politikai vitának, megszervezik például Budapest főpolgármester-jelölti és a nagyobb városok polgármesterjelölti vitáit. 

„Megpróbálunk bejutni, remélem, most nem alkalmaznak fizikai erőszakot, mert marhára elegem van a törvénysértésekből” – mondta Harangozó.

Papp a tartalomfelelősre mutatott

Az épületben a képviselőket ezúttal fogadta Papp Dániel. Hadházy szerint aggályos, hogy ez csak a bírósági ítélet nyomán történhetett meg. Papp szerint azonban megkérdőjeleződött korábban a találkozó lehetősége, miután Hadházyék „erőszakkal bejöttek, visszaéltek a személyiségi jogukkal, rátörtek az intézményre”.

Vitatta, hogy felelőssége volna abban, mennyi ellenzéki jelenik meg a műsorokban, de a törvényt betartva, arányos mennyiségben láthatók ők a képernyőn – állította, megkerülve Hadházy konkrét kérdését, amely arról szólt: hány ellenzéki párt vezetője volt élő adásban az elmúlt évben a 80-90 milliárd forint adófizetői pénzből fenntartott közszolgálati rádióban és televízióban. 

Papp szerint a tartalmi kérdésekért a Duna Médiaszolgáltató Zrt. felel. „Panaszaikkal élhetnek a hatóságnál” – mondta, megjegyezve, hogy fejből a számokat nem tudhatja.

Hadházy közölte: nulla alkalommal jelenhettek meg ellenzékiek az említett időszakban. Szerinte Papp tévedésben van a találkozót illetően, hiszen nem beadványok beadásáért jöttek: 

„Tájékoztatást kérünk, képviselők vagyunk, élünk a jogunkkal, országgyűlési törvénynek megfelelően segítse a munkánkat” – mondta Pappnak.

Érdemi válaszok híján Gréczy Zsolt közölte: hülyének nézik őket a hazugsággyárban. „Tudatosan, az adófizetők pénzét, felhasználva hazudnak még a bírósági ítéletről is. Hajlandó bocsánatot kérni hajlandó a képviselőktől? Be kellett volna minket engedni, ahogy ma vagy szombaton.

Rogán Antal és Orbán Viktor dönti el, hogy mi kerül adásba, maguk itt bábok.

– mondta Gréczy.

A találkozó után ismét sajtótájékoztatót tartottak volna a képviselők. Gréczy addig jutott, hogy a „Papp Dániel hírhamisító vezérigazgató” vezette MTVA-tól semmiféle ígéretet nem vállalnak arra, hogy az önkormányzati kampányban kiegyensúlyozott tájékoztatás lesz, és bizonyos, hogy nem lesz Tarlós és Karácsony Gergely között vita, és nem lesz hasonló a nagyobb városok polgármesterei között sem. Ezek megszervezésében nem vesz részt az MTVA.

Nem közlik le a szombaton kiadott DK-s kiáltványt sem.

Ekkor azonban egy bohóctroll ugrott a képviselők közé, aki fetrengéssel szakította meg a sajtótájékoztatót. 

A hosszú performanszt a képviselők végigvárták, egy ideig beszélgettek is az idős férfival, aki elmondása szerint az unokájától kapott labdával jött a sajtótájékoztatóra.

Hadházy ezután maga is úgy foglalta össze a Papp Dániellel lefolytatott találkozót, hogy érdemi válaszokat nem kaptak, így marad az MTVA korábbi hírkezelési gyakorlata és kormányzati propagandája.

Rovatok