Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely visszaszerezné az önkormányzati szabadságot

2019. szeptember 30., hétfő 16:00

Több város ellenzéki polgármesterjelöltjével közösen, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely hétfőn Budapesten.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt szerint az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság. 

Hiszünk abban, hogy a változást akaró emberek akaratát képviselve visszaszerezzük azt az önkormányzati szabadságot, amelyet az elmúlt évek politikája elvett a településektől. Ezzel a szabadsággal élve szeretnénk a településeket zöldebbé és egymással szolidárisabbá tenni 

– mondta Karácsony.

A magyar európai parlamenti képviselőkkel közösen szeretnék elérni azt is, hogy az Európai Unió növelje azokat a forrásokat, amelyek az önkormányzatok közvetlenül is megszerezhetnek a saját településük fejlesztésére. Példaként említette, hogy az általa vezetett Zugló az elmúlt öt évben több mint kétmilliárd forintnyi ilyen támogatást nyert az uniótól.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elmúlt kilenc évben a Fidesz nagyon nagy mértékben csorbította az önkormányzatok jogait.

Elvették a helyben lakók jogát attól, hogy saját maguk határozzanak településük sorsa felett.

A sajtótájékoztatón több ellenzéki polgármesterjelölt is felszólalt.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergelyt a csütörtökön kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban is kérdezték. Erre azt válaszolta, hogy óriási skandalum, hogy egy ellenzéki párt elnökségi ülését valakik lehallgatják egy olyan helyiségben, amely nemzetbiztonságilag szigorúan védett. Az ügyben a szükséges jogi lépéseket megtették.

Ez az egész ügy nem rólunk szól, hiszen ebben a beszélgetésben én semmit nem mondtam, amit nyilvánosan ne képviseltem volna korábban, ez szerintem a Fideszről szól

– mondta és hozzátette:  mindez egy orwelli világ része.

(MTI)

Rovatok