Index Vakbarát Hírportál

A második kerületi Fidesz szerint feltették, nem pedig levették az ellenzéki jelölt plakátjait

2019. szeptember 30., hétfő 08:19

Láng Zsolt polgármesteri kabinetjének gépjárművezetője, a vélhetően közalkalmazásban álló sofőr a hivatali, önkormányzati autóval kísérte a fideszes polgármesternek plakátoló cég munkatársait, akikkel aprólékosan eltávolították és megrongálták az ellenzéki kihívót reklámozó hirdetményeket. Ezt örökíttette állítólag meg egy videón és fotókon is a fővárosi, második kerületi közös ellenzéki jelölt, Őrsi Gergely és csapata.

A Facebook-oldalán közzétett felvétel szerint Őrsi személyesen kérte számon az éjszaka plakátportyázó hivatali dolgozót és a társaságában lévőket, akik mindent tagadtak. A sofőr először azt is igyekezett tagadni, hogy a fideszes polgármester beosztottja lenne, de a későbbi rendőri intézkedés során információink szerint mégis elismerte, hogy gépjárművezető, és Őrsiék így azt is bizonyítani tudják, hogy a második kerületi önkormányzat, a polgármesteri kabinet alkalmazásában áll. A plakátrongálásban részt vett autót pedig lefotózták nappal is, a polgármesteri hivatal parkolójában.

Az ellenzéki polgármesterjelölt feljelentést tett, az eljárás a rajtaütésre kiérkező rendőrök intézkedése után folyamatban van.

Megkérdeztük ugyanakkor Láng Zsoltot és a második kerületi önkormányzatot, hogy hogyan fordulhat elő, hogy egy hivatali dolgozót a munkaidőn túl, mégis az önkormányzat autójával érnek tetten a választás tisztaságát sértő bűncselekmény gyanújával. Tudni akartunk azt is, Láng Zsolt adott-e valaha a hivatali tevékenységgel nem összeférhető, nem a közalkalmazotti munkához tartozó feladat ellátására utasítást a hivatal sofőrjének vagy más önkormányzati dolgozónak.

Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Frissítés: Megkaptuk a II. kerületi Fidesz válaszát, melyben azt írják, hogy 

miután kerületszerte százával tűnnek el nyomtalanul plakátjaink, illetve a rongálások száma is jelentős, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, mint jelölő szervezet által hivatalosan megbízott társaság az Áldás utcában helyezett ki újakat az ellopott táblák helyére. A tevékenységet tehát véletlenül sem a Polgármesteri Hivatal dolgozója vagy dolgozói végezték. Az érintettek minden alkalommal azzal a határozott utasítással indulnak útra, hogy az ellenfél plakátjait nem rongálhatják meg, nem távolíthatják el. Mint ahogyan arra is megkérjük őket, hogy ha bármilyen - akár saját, akár ellenzéki - plakátot nem megfelelően rögzítve találnak, gondoskodjanak annak biztonságos visszahelyezéséről a gyalogosok, a közlekedés minden más résztvevője és a városkép védelmében. Mi ezt természetesnek éreztük, minden eddigi választási kampányban hasonlóan jártunk el, és még emlékszünk azokra a jelöltekre, akik ezért nem rendőrt hívtak ránk, hanem köszönetet mondtak nekünk. 

„A videón látható jelenetben a gyalogosközlekedést akadályozó módon lecsúszott Őrsi Gergely plakátok visszaszerelését rögzítették, amit egyébként a jelenethez tartozó hanganyag is megerősít. Bár az ellenzéki jelöltek közösségi oldalaikon büszkén posztolják saját hasonló cselekedeteiket, a mi esetünkben ugyanezt arra akarták felhasználni, hogy hazugságokkal botrányt gerjesszenek. A kihívott rendőrök azonban semmilyen jogsértést nem állapíthattak meg - tekintve, hogy nem volt mit -, és az állításokkal szemben senkinél nem találhattak leszerelt ellenzéki táblákat.”

Rovatok