Index Vakbarát Hírportál

Lorenzo miatt fagyoskodunk a hétvégén

2019. október 4., péntek 13:11

Magyarországig ér a Lorenzo-hurrikán hatása, írja az Időkép. A hurrikán szerdán a Portugáliához tartozó Azori-szigeteknél tombolt, a legmagasabb, 5-ös kategóriába tartozó vihar hatalmas pusztítást okozott a partokon, egy olvasói videót is kaptunk a Feteira kikötőjéből.

A hurrikán csütörtökre mérsékeltövi ciklonná szelídült, és az esti órákban elérte Írország és a Brit-szigetek térségét. A hatóságok magas fokú készültséggel várták a vihart, sok helyen figyelmeztették a lakosságot, és a hatalmas hullámok miatt már jó előre kiürítették a partokat. Ennek ellenére nagy volt a pusztítás, a kidőlt fák eltorlaszolták az utakat, Írország több részén csütörtök óta nincs áram.

A hurrikán ereje azóta már meggyengült, és útban van Európa belseje felé, esőt és szélviharokat hozva magával. Az Időkép azt írja, az ex-Lorenzo energiájából táplálkozva egy új nyomási központ kel életre, ami miatt szombaton több helyen esőre, záporokra, zivatarokra, és kisebb lehűlésekre kell számítani, de nem okoz rendkívüli időjárási jelenséget. 

Szombaton északon többfelé lesz eső, zápor, és helyenként alig lesz melegebb 10 foknál, míg délen 17-18 fokig melegedhet a levegő. Vasárnap kifejezetten szeles, hűvös idő lesz, 11-15 fokos nappali hőmérséklettel. 

Hétfőn hajnalban akár mínusz két fokig is csökkenhet a hőmérséklet, majd napközben felhős-napos idő lesz, 9-14 fokos maximumokkal. 

Rovatok