Index Vakbarát Hírportál

Fehér poros felvétel és posztfelajánlások a mai kampányban

Kampánynapló, október 4.

2019. október 4., péntek 17:16 | aznap frissítve

Tarlós István főpolgármester interjút adott a Válasz Online-nak, amiben arról beszélt, rég gusztusa volt odasózni egyet Tordai Bencének, mert a demokrácia szélsőértékének, egy kellemetlen botrányhős provokátornak tartja. A megafonozás szerinte nem szép módszer, de „ezt az embert egyszer rendre kellett utasítani”. Tarlós szerint ő sosem mondta, hogy ne legyen vita Karácsony Gergellyel, csak feltételei voltak: hogy Karácsony előbb Puzsérral vitázzon. De Tarlós szerint inkább Karácsony nem akar vele vitázni, mert akkor már rég leült volna Puzsérral. Ebben az interjúban azt is mondta, a frissen felújított József nádor téri giccsfát el kellene távolítani. 

Választás rendje elleni bűntett miatt folyamatban lévő nyomozás miatt a Legfőbb Ügyészség indítványt tett az Országgyűlés elnökénél a DK-sVarju László országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Az ügyészség szerint Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel, akinek pénzt ígért, hogy visszalépjen az ő javára. A férfi ezt elutasította. A büntetőeljárást akkor lehet lefolytatni, ha az országgyűlési képviselő mentelmi jogát felfüggesztik. A DK válaszolt erre a közleményre. Azt írták, ezzel a koncepciós eljárással az ügyészség megérkezett a kampányba, hogy pont most adják ki ezt a közleményt, a választási kampány finisében. Hozzátették, továbbra is kiállnak Varju mellett.

Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt felajánlotta az ellenzéki pártoknak, hogy Karácsony Gergely visszalépéséért cserébe Karácsonynak főpolgármester-helyettesi posztot biztosít; ha megválasztják, a ciklus végén nem indul újra a posztért; és  amennyiben támogatják a város közlekedésének újratervezését, a következő öt évben nem ejti ki a száján az MSZP, DK és azok politikusainak nevét negatív kontextusban.

A Nemzeti Választási Iroda szerint sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája, begyakorolták  az október 13-i önkormányzati és nemzetiségi voksolás választásnapi feladatait. A próba során minden állomáshelyről adatokat küldtek a központba, és modellezték a szavazatösszesítést is. 

Mindezt a vokskabin.hu oldalon tesztelheti. A közleményük szerint a holnapon tizenhat, az önkormányzati választásokat érintő társadalompolitikai kérdésekből álló tesztet lehet kitölteni, magyar, német és angol nyelven. A kitöltés után az alkalmazás összehasonlítja a felhasználó véleményét az egyes jelöltekével, és így letesztelheti, melyik jelölt álláspontja áll az önéhez legközelebb. A Vokskabin az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem és a Politikai Kommunikációs Hálózat közös projektje.  Az új "Önkormányzati választások 2019" című 16 kérdőív az Andrássy Egyetem, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország együttműködésében készült.

A Hír Tv hozott le egy felvételt, amin állítólag Lackner Csaba, kispesti szocialista önkormányzati képviselő látható, ahogy egy zacskónyi fehér port lenget a kezében, majd rendezget el maga előtt az asztalon. Hangfelvételek is készültek, a Hír Tv állítása szerint ezeken Lackner hallható, amint kerületi korrupciós ügyekről és nagy vagyonáról beszél.

Jávor Benedeket bízza meg Budapest brüsszeli irodájának vezetésével Karácsony Gergely, ha megválasztják főpolgármesternek, írja posztjában. Karácsony erről az Mfor-nak beszélt. Azt mondta, szerinte Jávor nagy beágyazottsággal bír uniós döntéshozói körökben, és elkötelezett a klímavédelmi célok mellett.

Rovatok