Index Vakbarát Hírportál

Áldozatonként százmillió forintot követelnek a Viking Sigyntől

2019. október 5., szombat 08:21

Áldozatonként 300 ezer eurót – 100 millió forintot – követel a Hableányt elsodró Viking Sigynt üzemeltető svájci cégtől egy tervezett kártérítési per, amelyről egy svájci bíróság fog dönteni – írta a Magyar Nemzet. 

A Hableány sétahajó 26 koreai turista utasa és a két fős magyar személyzet életét követelő május 29-i tragédiája nyomán az elsüllyedt sétahajót üzemeltető cég egyenként 60-70 millió forintot fizethet a két magyar áldozat családjainak – mondta a lapnak a sértetteket képviselő ügyvéd, Sógor Zsolt. (A matróz családját képviselő másik ügyvéd, Gulyás Krisztián pedig hozzátette, hogy Panorama Deck Kft. peren kívüli egyezségben ennek körülbelül felét kínálta fel.)

Végső soron azonban a cég ezt átháríthatja a balesetet okozó Viking Sigyn üzemeltetőjére. Az ügy egyetlen vádlottja a szállodahajó kapitánya, az előzetes letartóztatásban lévő ukrán állampolgárságú Jurij Cs.

Kétmilliárdot követel a Hableány cége

A Hableányt üzemeltető Panorama Deck Kft. is külön kárigénnyel léphet fel a svájci bejegyzésű, norvág tulajdonú Vikint River Cruisesszel szemben: százmillió forintnak megfelelő összeget a sétahajó elveszítéséért, a többit a 22 éve működő cég elveszített hírneve miatt, ami a cég forgalmának bezuhanásához vezetett.

A kárigény nem feltétlenül jut el bíróságig, a cég egyeztet a biztosítókkal peren kívüli egyezség lehetőségéről.

Rovatok