Index Vakbarát Hírportál

Újabb csatatér-városban döbbent rá egy ellenzéki jelölt, hogy mégsem akar elindulni

2019. október 8., kedd 18:12

Győr után egy újabb megyei városban döbbent rá néhány nappal a választás előtt egy ellenzéki jelölt, hogy számára vállalhatatlan az ellenzéki összefogás. Az LMP-s Csontos Róbert egy miskolci egyéni körzetben mérettette volna meg magát, de kedden a fideszes vezetésű önkormányzat által kiadott Miskolci Naplónak a következő szavakkal vallotta meg, hogy nem bírja tovább a “régi MSZP-s politikusok és a Demokratikus Koalíció” befolyását:

A 2019-es önkormányzati választási kampányban sajnos fokozatosan kellett rájönnöm, hogy a Velünk a Város elnevezésű szerveződés, valamint polgármesterjelöltje, Veres Pál, teljes mértékben a régi miskolci MSZP-s politikusok és a Demokratikus Koalíció befolyása és irányítása alatt áll.

Ráadásul az is kiderült, hogy Veres Pál azzal a Szőke Tiborral tart aktív kapcsolatot, aki ellen bűnszövetségben elkövetett, költségvetési csalás bűntette miatt nemrég vádat emelt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség, és az MSZP alpolgármesterének volt főtanácsadója.

Mindez engem mélységes csalódással töltött el.

A magam részéről nem kívánok az eredetileg megfogalmazott céljaink, a civilség és függetlenség ellenében és ilyen, számomra vállalhatatlan személyekből álló csoportosulásban tovább politizálni. A mai napon ezért hivatalosan visszaléptem a jelöltségtől! Őszinte aggodalommal nagy bölcsességet kívánok a miskolciaknak október 13-ra!

Csontos egyébként saját pártját, az LMP-t sem értesítette a visszalépésről. Az LMP közleményében azt írja, elítélik Csontos lépését, a tagsági jogviszonyát azonnali hatállyal felfüggesztik, és

kezdeményezik a párt megyei szervezetének feloszlatását.

A 444.hu felfedezte, hogy Csontos még hétfőn is a kampányról posztolt a Facebookon, és közös képet osztott meg Veres Pál polgármester-jelölttel. A „Velünk a Város“ néven futó ellenzéki együttműködés is állítja, hogy a jelölt „soha egyetlen szóval nem említette, hogy lenne köztünk vita, vagy nézeteltérés“, és Robit szerintük „ a miskolci Fidesz újabb áldozata“:

Nincs Csontos Róbert ügy, csak miskolci Fidesz ügy van. A miskolci Fidesz, jelölteket vásárol és jelölteket félemlít meg, szavazatokat vásárol és üzemszerűen szavazókat téveszt meg.

Miskolc: A leendő ellenzéki főhadiszállás?

A Miskolc irányításáért folyó harc a várost 2010 óta irányító Kriza Ákos – hivatalosan egészségi állapotával magyarázott, valójában azonban főleg fideszes pozícióharcoknak és gyenge lobbierejének köszönhető – visszavonulásával teljesen nyitottá vált, különösen azután, hogy a teljes ellenzéknek sikerült megegyeznie egy választási szövetségben, és Veres Pál, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatójának személyében egy közös jelölt személyében. A korábbi választási eredmények és a kampány alapján Veres komoly esélyekkel futhat neki a választásnak – ezt alátámasztja, hogy kedden az önkormányzati kampányból visszavont Orbán Viktor is Miskolcon igyekezett elrettenteni a szavazókat az „ellenzékieskedéstől“, attól, hogy

ellenzéki főhadiszállást csináljanak ebből a városból, és az előző évek munkája áldozatául essen a pártcsatározásoknak.

Rovatok