Index Vakbarát Hírportál

Czeglédy Csaba valótlanul vádolta hivatali visszaéléssel az ügyészt

2019. október 9., szerda 08:40 | aznap frissítve

Az első- és a másodfokú bíróság is kimondta, hogy a Czeglédy Csaba letartóztatásának meghosszabbítását 2018 augusztusában indítványozó ügyész nem követett el bűncselekményt, hivatali kötelességét nem szegte meg, munkája során törvényesen járt el - közölte a Legfőbb Ügyészség. 

Czeglédy Csaba 2018 szeptemberében hivatali visszaélés miatt feljelentést tett a kényszerintézkedésének meghosszabbítását kérő ügyész ellen arra hivatkozva, hogy „szelektált” a bizonyítékok között, és ezzel hivatali kötelességét megszegte, hivatali helyzetével visszaélt - áll az ügyészségi közleményben. 

A Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította, az ezzel szembeni panaszt a Legfőbb Ügyészség szintén alaptalannak tartotta.

Czeglédy Csaba ezután pótmagánvádlóként lépett fel, továbbra is azt állította, hogy az ügyész bűncselekményt követett el a sérelmére. A Szolnoki Járásbíróság 2019 májusában az indítványát elutasította azzal, hogy a hivatali visszaélésnek nem sértettje, feljelentőként pedig pótmagánvád előterjesztésére nem jogosult. A döntés elleni fellebbezést elbíráló Szolnoki Törvényszék 2019. szeptemberében helybenhagyta az elsőfokú határozatot.

A törvényszék a napokban kézbesített végzésében azt is írják, hogy a kényszerintézkedés fenntartását nemcsak a bizonyítás meghiúsítása, hanem a bűnismétlés veszélye miatt is indítványozták, és hogy az ügyész eljárását törvénysértőnek minősítő állítások és Czeglédy Csaba támadása minden alapot nélkülöznek - zárult a közlemény. 

Rovatok