Index Vakbarát Hírportál

Nincs a kormány asztalán a KRESZ módosítása az e-rollerek miatt

2019. október 10., csütörtök 20:45

„Elodázhatatlanná teszi a KRESZ módosítását a különböző elektromos mikromobilitást segítő eszközök, mint például az elektromos rollerek, segwayek elterjedése. Szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton" – ezt nyilatkozta szerdán az Inforádiónak Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ viszont azt írta az RTL Híradójának, hogy „nincsen ilyen elképzelés a kormány asztalán."

Szerdán Révész többek között arról beszélt, hogy az elektromos rollerek vezetői a KRESZ szerint jelenleg gyalogosnak minősülnek, viszont a gyalogosoknak jogos igénye, hogy ne száguldozzanak elektromos rollerek a járdákon. A kormánybiztos szerint az e-rollerek csak a bicikliutakon közlekedhetnének, de ha ezek nem elég szélesek, még ott is veszélyes helyzeteket teremthetnek az előzések során.

Németországban egyébként az elektromos rollereket motoros járműnek tekintik, ezért az idei Oktoberfesten  több mint négyszáz embert kapcsoltak le ittas elektromosroller-vezetés miatt.

Az e-rollerek megszaporodó száma az egyik legsúlyosabb közlekedési problémává fajult több nagyvárosban is, pedig  ésszerű szabályozás mellett  az autózás káros hatásait is enyhíthetné.

Rovatok