Index Vakbarát Hírportál

Rákosfalvy Zoltán az Alkotmánybírósághoz fordult Borkaiék ügyében

2019. október 10., csütörtök 15:06

Ma jelent meg az AB honlapján egy panasz a Győri Ítélőtábla egyik végzése ellen. Az indítványt Borkai Zsolt győri polgármester (és Sik Sándor győri önkormányzati képviselő) nevében Rákosfalvy Zoltán ügyvéd jegyzi.

Az ügy lényege, hogy szeptember közepén Borkai és Sik egy 210 méteres futópályát adtak át Győrszentivánon. Az esetről az Index is beszámolt: a helyiek által már fél éve birtokba vett és használt pálya átadására a közeli általános iskola tanulóit is kivezényelték, és a róluk készült fotókat a fideszes politikusok a kampány során felhasználták.

Emiatt az MSZP a választási bizottsághoz fordult, és bár a kifogást mind a helyi, mind a területi választási bizottság elutasította, a Győri Ítélőtábla máshogy látta az esetet. A bíróság végzése megállapította, hogy a tanulók felbukkanása nem véletlen, hanem megrendezett volt, Borkai és Sik a gyermekek kampányeszközként szerepeltetésével megsértették a választási eljárásról szóló törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó (és azon keresztül az esélyegyenlőség) alapelvét.

Borkaiék most e végzés alkotmányellenességének kimondását remélik az AB-től. Szerintük szó sem volt kampányeseményről, ők csak a pozícióikból fakadó feladatukat látták el, amikor a futópályát átadták. Mint írják, abszurd lenne, ha kampányidőszakban nem vehetnének részt a feladatellátási kötelezettségeik körébe eső nyilvános eseményeken, találkozókon, ez korlátozná őket a szabad mozgásukban.

Rovatok