Index Vakbarát Hírportál

Választási csalásról beszél egy hangfelvételen a Gyömrőt vezető kör elnöke helyi fideszeseknek

2019. október 11., péntek 20:06

Egy választási csalási módszer részleteit mutatja be egy hangfelvételen a Pest megyei Gyömrőt 17 éve vezető Gyömrő 2000 Kör elnöke, Kertész Gyula. Nem tudni, kik vannak még jelen a beszélgetésen, de a felvételen biztosan megszólal még Bardóczy Árpád, a helyi Fidesz alelnöke is – írja a 444 a lap birtokában került felvétel alapján. A Gyömrő 2000 Kör a Fidesszel közösen indul a vasárnapi önkormányzati választáson.

Kertész Gyula a felvételen arról beszél, hogy egy lehetséges csalási módszer, ha az ember kilopja a szavazófülkéből a szavazólapot, lefénymásolja, visszacsempészi, és a hamis lapokat is leadja, így 50 lefénymásolt lappal számolva 50-nel több szavazatuk lesz. Kertész szerint ezt lehetetlen észrevétlenül meglépni, mert a számolásnál kibukik a többlet. Ilyenkor, mivel nem lehet tudni, ki követte el a csalást, a választási szabályok szerint minden indulótól le kell vonni az 50 szavazatot. Ezzel viszont a csaló jár jól, hiszen tőle a hamis szavazatokat vonják le, míg a többiektől 50-50 legitim szavazatot – hallható a felvételen. Ezt a módszert egyébként a 2018-as országgyűlési választásokon több szavazókörben valóban el is játszották ismeretlenek.

A felvétel itt hallgatható meg:

A 444 többször is kereste a felvétel kapcsán Kertész Gyulát, de nem érték el. A fideszes Bardóczy Árpádot viszont igen, de ő csak annyit mondott, hogy "ez a Gyulának egy eszmefuttatása volt, ennél többet én nem tudok erről elmondani". Kertész viszont péntek délután a Gyömrő 2000 Kör Facebook-oldalán közleményben reagált az ügyre. Ebben azt írja, valóban ő hallható a felvételen, de csak felhívta a figyelmet egy csalási lehetőségre, amelyre fokozottan figyelniük kell majd.

A képviselőjelöltekkel folytatott beszélgetést titkosszolgálati módszerekkel, a tudtunk nélkül rögzítették. A felvételt megvágták, kizárólag a csalás módszeréről szóló részt hagyták benne. Mindezt egy kamu profilról osztották meg a Facebookon, amelyet viharos gyorsasággal, már-már szervezettnek tűnő módon megosztottak mások is

– írta, arra utalva, hogy a nyilvánosságra került részlet hallhatóan félbevágja a beszélgetést, se az előzmények, se a Kertész felvetésére adott reakciók nem derülnek ki belőle. A most kiszivárgott hangfelvétel miatt Kertész Gyula feljelentést tesz – zárul a közlemény.

Kertész egyébként azzal kezdi a közleményt, hogy "újra lejárató kampány indult Gyömrőn". Hogy miért újra, azt nem részletezi, lehetséges, hogy Gyenes Levente esetére gondol, aki korábban a Gyömrő 2000 Kör színeiben volt a város polgármestere, és még 2014-ben olyan fotók kerültek róla nyilvánosságra, amelyek szerint egy meztelen nő testéről szív fel kokainnak látszó fehér port. Gyenes tagadta, hogy kábítószert fogyasztott volna. Két évvel később aztán jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték folytatólagosan elkövetett adócsalásért és magánokirat-hamisításért, ezért lemondásra kényszerült, a közügyek gyakorlásától viszont nem tiltották el. Idén megint megméretteti magát, de már a Jó itt élni! Közösség jelöltjeként.

Frissítés

A 168 Óra megszerezte a teljes hangfelvételt, amely alátámasztja Kertész Gyula közleményét: nem választási csalás elkövetéséről beszélt a találkozón, hanem éppen arra hívta fel a jelöltek figyelmét, hogy a választási biztosaikkal figyeljenek a felvázolt módszer kiszűrésére. A felvétel a lap cikkében meghallgatható.

Rovatok