Index Vakbarát Hírportál

Hulk, azaz Mark Ruffalo a magyar ellenzéki összefogást ünnepli

Kampánynapló 2019. október 11.

2019. október 11., péntek 15:30 | aznap frissítve

Kampányhírek a kampányhajrából, 2 nappal az önkormányzati választás előtt.

Kilencedszerre sikerült a költségvetés elfogadása a XV. kerületben

"Kilencedszerre sikerült: van költségvetése a Tizenötödiknek! Borkai Zsolt pártja, a Fidesz nélkül is győzött a józan ész. A képviselők többsége belátta, hogy nem zárhatja mulasztásos jogsértéssel a ciklust, a kerület érdeke előrébb való. Indulhat a kerületi fizetésemelési program, a CT-beszerzése, a zöld fejlesztések" – írta Facebook-bejegyzésében Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere és összellenzéki polgármesterjelöltje. Az ügy előzménye, hogy a kerületben fél éven át tartó patthelyzet alakult ki, mert a testület nem tudott megegyezni a költségvetésről, szeptemberben már a képviselői tiszteletdíjak felfüggesztéséről is döntöttek arra az esetre, ha nem sikerül megállapodniuk. Hát most sikerült.

Hulk, azaz Mark Ruffalo a magyar ellenzéki összefogást ünnepli

Meglepő posztot közölt Mark Ruffalo amerikai színész a Facebookon, aki a nagyközönség előtt leginkább Hulkként ismert a Marvel-filmekből. Ruffalo azt írta: a világ legnagyobb hősei azok a hétköznapi emberek, akik a demokráciáért küzdenek ott, ahol az veszélyben van. Szerinte a demokrácia ellenségei Washingtontól Budapestig megpróbálják megfélemlíteni és egymás ellen hangolni az embereket, igyekeznek félelmet ébreszteni a más nyelvet beszélő, más vallást követő vagy a máshonnan érkező emberek iránt. Mindezt azért teszik, hogy a nép hozzájáruljon korlátlan hatalmukhoz, a sajtószabadság, a bírói függetlenség korlátozásához és a közpénzek ellopásához. Ezt a forgatókönyvet használja Donald Trump és Orbán Viktor is, írja Ruffalo, majd így folytatja: a demokrácia elkötelezett híveként inspirálónak találja, ahogy a magyar ellenzék bátran összefogott a közös kampányban a demokrácia védelmében.

Párizs főpolgármestere Karácsony Gergelynek drukkol 

Párizs főpolgármestere a Twitteren Karácsony Gergely támogatása mellett állt ki. A szocialista Anne Hidalgo, a francia főváros első női vezetője azt írta: támogatásáról biztosítja Karácsony Gergelyt, akit a teljes ellenzék támogat. Az ügy pikantériája, hogy Orbán Viktor éppen Párizsban van, és Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal. 

Szombathelyen újra bevetették a közvélemény-kutatásnak álcázott kampányt

„Tudja ön, hogy Nemény András titokban brüsszeli bevándorláspárti politikusokkal tárgyalt? Ha igen, nyomja meg az egyes gombot ha nem, nyomja meg a kettes gombot” - ezzel a kérdéssel hívják fel telefonon a szombathelyi választókat állítólagos közvélemény-kutatók, írja a Nyugat.hu. Arról is megkérdezik az embereket, hogy Nemény korábban hazaárulónak nevezte a kormányt, és felteszik a kérdést, hogy ezek után vajon Nemény együtt tudna-e működni a kormánnyal Szombathely fejlődése érdekében. Alapos cikkben írtunk erről a piszkos és etikátlan kampánytrükkről, aminek elsődleges célja a választók meggyőzése, és a közvélemény-kutatásokhoz az égvilágon semmi köze. 

Új fegyvert talált a hajrában az ellenzék: Budapesten is Borkai ügyével kampányolnak

Új eszközt vet be az ellenzék Budapesten a kampány hajrájában: bár Borkai Zsolt Győr polgármestere, a körülötte kialakult zűrös ügyeket az ellenzék most az egész Fideszre igyekszik kiterjeszteni. A fővárosban is az ő nevével akarják megmutatni, szerintük mit jelent a Fideszre szavazni. „Ha a Fideszre szavazol, Borkaira szavazol – Nincs két Fidesz” – olvasható a XV. kerületi közös ellenzéki jelölt, Németh Angéla által kiposztolt képen. A Momentum a budapesti Fidesz-irodákra kezdte el kiplakátolni és felfesteni az Isten-haza-család kontra közpénz-kokain-kurvák szóhármasokat.

Bajnai leült egy padra Karácsony Gergely mellé 

A kampányhajrában ismét jelentkezett Bajnai Gordon volt miniszterelnök, aki már az előválasztás idején is kiállt Karácsony Gergely mellett. Bajnai most leült egy padra Karácsony mellé, és elmondta: 3 oka van arra, hogy az ő megválasztására biztasson másokat. Hogy mi ez a 3 ok? Azt itt olvashatja el>>>

A fideszes Mohácson egyetlen polgármester-jelölt maradt: egy MSZP-s

Mohácson elég érdekes helyzet alakult ki, miután Szekó József, a város népszerű fideszes polgármestere szeptember 25-én tragikus körülmények között elhunyt. Egyetlen jelölt maradt a polgármesteri tisztségre, az MSZP-s Csorbai Ferenc. A korábbi választások eredményei alapján a városban nem túl népszerűek a szocialisták, Csorbai 2014-ben 12 százalékot ért el. Most, miután egyedüli jelölt, akár egyetlen szavazattal is polgármester lehet. A Fidesz fel is szólította, hogy etikusabb lenne visszalépne a jelöltségtől, hiszen ha egyedül indulva győz, az nem a mohácsiak akaratát tükrözi. Csorbai az MSZP-vel konzultálva azonban úgy döntött: nem lép vissza. Ha kevesen szavaznak rá, akkor nem foglalja el a polgármesteri posztot, de azt nem árulta el, mennyit tekint majd kevésnek.  

Századvég: Továbbra is Tarlós az esélyesebb

A kampányidőszak végéhez közeledve továbbra is Tarlós István a legesélyesebb főpolgármester-jelölt, ugyanakkor a választást közvetlenül megelőző napok mozgósító tevékenységére a megszokottnál nagyobb hangsúly kerülhet - derül ki a Századvég Alapítvány friss választási előrejelzéséből. Mérésük szerint a válaszadók 49 százaléka voksolna a regnáló főpolgármesterre, míg Karácsony Gergely támogatottsága 44 százalék. Puzsér Róbert jelenleg 6 százalékon áll, Berki Krisztiánra pedig mindössze a válaszadók 1 százaléka szavazna. A kampány során aktivizálódó protest szavazók megjelenése jellemzően az ellenzéki jelölteknek kedvez - mutattak rá. Az adatfelvétel október 9-10-én, 800 fő megkérdezésével történt. (MTI)

A nemzetiségi választók a zöld borítékba csak zöld szavazólapot tegyenek!

A nemzetiségi szavazatot tartalmazó zöld borítékba csak a nemzetiségi választás zöld szavazólapjait tegyék a választók - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke pénteken Budapesten. Pálffy Ilona azt mondta: ha a helyi önkormányzati választás fehér szavazólapjai a zöld borítékba kerülnek, nem lehet figyelembe venni őket az eredmény megállapításánál. A nemzetiségi választópolgárnak a zöld, nemzetiségi szavazatot tartalmazó borítékot le kell ragasztania, különben a szavazat érvénytelen. Vasárnap 2651 településen lesz nemzetiségi választás, és idén - az öt évvel ezelőttitől eltérően - nem külön szavazókörben voksolnak a nemzetiségi választópolgárok, hanem ott, ahol a polgármesterre és a helyi képviselőkre is szavaznak.

Rovatok