Index Vakbarát Hírportál

Totálisan félrevitte a patkányügyet a kampány

2019. október 12., szombat 19:03 | aznap frissítve

Se Tarlós István, se a Fidesz nem intézkedik patkányügyben a kampány miatt, pedig kellene. A mai rendkívüli ülés határozatképtelensége előrevetíti, hogy a főváros annyiban hagyja a helyzetet.

Várhatóan nemcsak a főpolgármester, hanem a teljes fideszes polgármester-gárda is távol marad a Fővárosi Közgyűléstől. Ezt vetítette legalábbis előre Tarlós István rendkívüli sajtótájékoztatója, ahol okafogyottnak nevezte a szimbolikus időpontra, a vasárnapi választást megelőző szombat este kilencre éppen általa meghirdetett közgyűlési ülést.

Tarlós már az Indexnek adott interjújában is azt mondta, hogy a patkányhelyzet rendezett, most pedig azzal érvelt, hogy az ellenzéki előterjesztésben foglaltak valótlanok, és a tisztifőorvosra hivatkozva közölte, hogy "a budapesti patkányhelyzet nem képez járványügyi kockázatot". Hozzátette, hogy a fertőzöttség 25-30 százalékkal csökkent augusztusra az előző év azonos időszakához képest.

A közgyűlés megtartása okafogyottsága miatt értelmetlen és nevetséges. Ennyit a patkányügyről

– mondta Tarlós szombat délután. Önmagában az is komikus lehetne, hogy a főpolgármester nincs tisztában azzal, milyen ügyben hívta össze a közgyűlést. Mert nem a patkányfertőzöttség mértéke miatt. De vélhetően nem is tévedésről van szó, Tarlós pedig pontosan tudja, hogy nem patkányirtás-szakmai kérdésekben, hanem az általa vezetett főváros közbeszerzési eljárása ügyében kellene, ha máskor nem, ma tárgyalni a fővárosi képviselőknek.

Emlékezetes, az Index cikke nyomán, miszerint a bíróság kimondta, hogy nem volt rendben az eljárást, az ellenzék rendkívüli közbeszerzési bizottsági ülést akart összehívni, hogy megvizsgálják, szabályos volt-e a főváros patkánymentesítésére kiírt 2018-as közbeszerzés. De a fideszes többség nem ment el, így határozatképtelen volt az ülés. Ezután Karácsonyék rendkívüli közgyűlési ülést kezdeményeztek, amit végül csak szombat este 9-re hívott össze Tarlós, akit erre jogszabály kötelez.

Korábban azt is ígérte a főpolgármester, hogy belső vizsgálatot indít a patkánytender szabályossága ügyében, ennek eredményéről azonban máig nem tudni. Eközben az már biztos, hogy Tarlós kihívójának feljelentése nyomán nem nyomoz a rendőrség, holott korábban, éppen a bírósági eljárásban ez hivatkozási alap volt.

Az ügy előzmánye, hogy a Budapest patkánymentesség fenntartására kiírt közbeszerzési eljárást az RNBH konzorcium nyerte 2018 nyarán. Azóta, noha a Főpolgármesteri Hivatal „ A főváros patkánymentes állapotának a fenntartása” címmel írta ki és folytatta le a közbeszerzési eljárást, Tarlós már azt is megkérdőjelezte, hogy Budapest valaha patkánymentes volt, főként miután botrány lett abból, hogy az addig (47 éven át) dolgozó Bábolna Bio leléptetése után alig néhány hónap alatt elharapózott, tavaszra pedig robbanásszerűen megnőtt a fővárosi patkánypopuláció. Az észlelések, azaz a patkányelőfordulás lavinát indított el a nyilvánosságban, amit pénzzel igyekezett kezelni a főváros.

A tevékenységet 47 évig végző Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. azonban már a tenderről szóló döntés ellen jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, mivel álláspontja szerint a nyertes konzorcium referenciái több ponton sem feleltek meg a tenderkiírásnak, és a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő elmulasztotta tisztázni a nyertes ajánlattevő konzorcium által benyújtott referenciák meghatározó tartalmi elemeit. Ebből arra lehet következtetni:

A FŐVÁROS ÉS A DÖNTŐBIZOTTSÁG IS ÚGY FOGADTA EL A REFERENCIÁKAT, HOGY NEM BIZONYOSODOTT MEG AZOK VALÓSÁGTARTALMÁRÓL.

Ha ezt megtették volna, akkor kiderül, hogy a nyertesnek nincsenek meg teljes körűen a pályázatban elvárt szakmai tapasztalatai, erősítette a szeptemberi, Fővárosi Törvényszéken született bírói döntés a Bábolna álláspontját. Tarlós István szerint azonban nem is erről volt szó, és nincs gond a főváros eljárásával, patkányfronton tehát minden rendben zajlott. Ezt valójában nem tudhatja, hiszen a Közbeszerzési Döntőbizottság még nem folytatta le a kötelezően megismételt vizsgálatot. Ennek eredménye, még ha Tarlós erre is utalt az elmúlt napokban, nem ismert.

Mindennek azért lehet jelentősége, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság egy másik, kártevőirtási tenderben már nemcsak megsemmisítette az önkormányzat tenderdöntését, hanem még meg is bírságolta a szabálytalanságok miatt 2,5 millió forintra a Tarlós vezette fővárost. Ebben az ügyben a Fővárosi Önkormányzat az általa fenntartott szociális intézmények csótánymentesítése, illetve a csótánymentesség fenntartása írt ki tendert a 2018-2022-ra. A megbízás becsült értéke 42,5 millió forint volt.

A közbeszerzésre a tevékenységet a patkánymentesség fenntartáshoz hasonlóan eddig eljáró Bábolna Bio is jelentkezett, de az önkormányzat az ajánlatát érvénytelennek nyilvánította, és kizárta a tenderből. A Bábolna Bio megtámadta a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt, amely megállapította, hogy az önkormányzat a tender elbírálása során megsértette a közbeszerzési törvényt. A döntőbizottság megsemmisítette az önkormányzat eljárást lezáró és azt követően hozott valamennyi döntését, és 2,5 millió forintos bírságot szabott ki rá. Ezt a határozatot az önkormányzat megtámadta a bíróság előtt, de a Fővárosi Törvényszék néhány hónappal ezelőtt elutasította a keresetét.

A Főváros végül a Bábolna Biót nyilvánította a közbeszerzés nyertesévé, és 34,95 millió forintért megbízta a feladat ellátásával 2022-ig.

Ez az eset azt bizonyítja, hogy történtek, és történhettek a fővárosi közbeszerzéseknél olyan visszásságok, amelyek újragondolásra bírják a döntéshozókat. A mai közgyűlésnek pedig, ha nem is csótány-, de patkányügyben ez lehetett volna a értelme.

Ráadásul ez utóbbi kártevő miatt a fővárosnak nagyon is lenne mit vizsgálnia, kampány ide, vagy oda, hiszen Tarlós közegészségügyi érvei sem feltétlenül állják meg a helyüket. Mióta ugyanis május elején, hosszas huzavona után megkezdődött az idén plusz 300 millió forintba kerülő rendkívüli patkányirtás Budapest tíz kerületében, a nyilvánosságnak semmiféle információja nincs arról, ez a teljes éves patkánymentesítési büdzsét felemésztő akció egyáltalán sikerrel járt-e eddig. Sem az irtással foglakozók, sem pedig a megrendelő főváros, továbbá a fővárosi kormányhivatal nem közlik immáron hónapok óta az arra vonatkozó adatokat, hogy valójában milyen patkányfertőzöttség uralkodik ma Budapesten.

Azt sem tudni, hogy az RNBH Konzorcium úrrá lett-e a tavaszra kialakult patkánykáoszon, a bejelentések özönén, miközben az Indexhez jelenleg is rendszeresen érkeznek a patkányészlelésről szóló olvasói bejelentések, ráadásul ezekről korábban azt is megírtuk: nyilván nem mutathatják a patkányfertőzöttség mértékének hiteles mértékét.

Ezzel kapcsolatban csak Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció képviselőjének adatigényléseire tudunk támaszkodni. Oláh ugyanis már korábban levélben fordult a Főpolgármesteri Hivatal illetékes osztályához, ahonnan augusztus elején egy olyan adatszolgáltatást kapott, amely alapján még mindig rendkívül magas volt a patkányészlelések aránya:

júliusban például 1192-en fordultak a patkányirtókhoz bejelentéssel, és ezek közül 1013 esetben valóban találtak is patkányokat a fővárosban.

Noha a képviselő rendszeres adatszolgáltatást kért, információink szerint sem az augusztusi, sem pedig a szeptemberi adatokat nem kapta meg. Pedig fontos lenne tudni, hogy a Tarlós vezette főváros összesen több mint félmilliárd forintból úrrá tudott-e lenni a most félresöpört közbeszerzés nyomán kialakult patkánykáoszon a fővárosban, vagy sem.

(Borítókép:  A Bábolna Bio Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. patkányirtási részlegének munkatársa egy társasházban mérget helyez ki a fővárosi XIII. kerületi Jász utcában 2016. augusztus 11-én.- f otó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok