Index Vakbarát Hírportál

Zala megyében erős maradt a Fidesz

2019. október 14., hétfő 01:39

Zala megyében kikezdhetetlen a Fidesz, a megye minden nagyobb városát és a megyei közgyűlést is hozta a kormánypárt. Talán kevés helyen nyert annyira a fideszes polgármester, mint Zalaegerszegen, ahol Balaicz Zoltán regnáló polgármester a szavazatok 69,69 százalékával magabiztosan verte az ellenzék jelöltjét, a 22,61 százalékot elérő Keresztes Csabát. A városban még a Mi Hazánk is indított jelöltet Kiss Ferenc személyében, aki a szavazatok 4,28 százalékát szerezte meg. 

A megyeszékhelyen a képviselőtestületben és a megyei közgyűlésen is a kormánypárt dominál majd továbbra is, Zalaegerszegen 12 fideszes képviselő ül majd szembe öt ellenzékivel (akik közül hárman az összefogás jelöltjei, a Mi Hazánk és az Együtt Zalaegerszegért Egyesület pedig egy-egy képviselőt küld), míg a megyei közgyűlésben 11 kormánypárti és négy ellenzéki kapott helyet (két jobbikos, egy momentumos és egy DK-s). 

Nagykanizsán egy fokkal szorosabb volt a verseny, sőt, a fideszes polgármesternek ellenzéki többség mellett kell majd irányítania a várost.

A fideszes Balogh László 49,3 százalékkal nyert, míg kihívója, az ellenzéki Hári Tibor 45,91 százalékot kapott, a Nagykanizsáért Egyesület jelöltje, Szabados Gyula pedig a szavazatok 4,79 százalékát vitte el. A megyei jogú város testületében a Fidesz viszont csak 6 mandátumot szerzett, míg az ellenzék nyolcat, így Baloghnak nem lesz könnyű dolga a város irányításával. 

Ahogy Nagykanizsán, úgy Keszthelyen sem az eddigi polgármestert indította a Fidesz, de a balatoni várost is megtartotta a kormánypárt: itt Nagy Bálint 54,89 százalékkal nyert Czuth Zoltán Lászlóval szemben, a Fidesz pedig a 10 közgyűlési székből hetet elnyert. 

Rovatok