Index Vakbarát Hírportál

Plagizált egy komplett novellát a Kesma Dunántúli Naplójának szerzője

2019. október 15., kedd 18:35 | aznap frissítve

Plágiumügybe keveredett a kormánypártiságát büszkén vállaló Közép-európai Sajtó- és Média Alapítvány (Kesma) egyik kiadványa, írja a Magyar Hang. A Baranya megyében megjelenő Dunántúli Napló egyik újságírója ugyanis egy olyan novellát írt, amely megszólalásig hasonlít egy már megjelent történethez.

A napilap újságírója, Bátonyi Donát egy másik író Facebookon közzétett novelláját adta el a sajátjaként. Bátonyi ráadásul az „Én sztorim” rovatban közölte az írást, a történetben mindössze néhány szereplőt cserélt ki: az eredetiben tigrisként szereplő állatot farkasra változtatta, a szomszédos erdélyi házaspárból „Vas néni” lett, de ezeken kívül minden éppen úgy történt, ahogyan az már megjelent a NEManya blogon korábban.

Az eredeti szerző, Hegedűs Bettina felháborodottan osztotta meg a lap cikkét a blog Facebook-oldalán, a plágiumot tisztességtelennek nevezte és bocsánatkérést követelt a laptól. Más íróknak, bloggereknek pedig azt üzente, legyenek résen, „a végén még könyvet is kiadnak az írásaitokkal, anélkül, hogy tudnátok róla!”.

A novellaíró a bejegyzése szerint kedden kapott választ Fülöp Zoltántól, a Dunántúli Napló főszerkesztőjétől.

A lapvezető megpróbálta a privát üzenettel megúszni az ügyet, de elismerte a történteket.

Azt írta: „ahogy a subject [a levél tárgya] is előlegezi, ez egy írásbeli bocsánatkérés, amelyre ön jogosan tart igényt: való igaz, hogy kollégánk az ön írását használta fel, s adta le saját neve alatt. Ez komoly hiba volt részéről – utólag sajnos már csak annyit tudunk tenni, hogy elnézését kérjük ezen történés miatt”.

Hegedűs szerint azonban az e-mailben kapott válasszal adtak egy pofont a szarnak, neki ez nem lesz elég.

A Magyar Hang azt is megjegyzi, a Dunántúli Napló a mind a 18 megyei napilapot magáénak tudó Mediaworks ékköve. Ráadásul nem először kerül ilyen helyzetbe a Mészáros Lőrinc tulajdonából tavaly decemberben ingyen a Kesmához került kiadó. Februárban a Jász-Nagykun-Szolnok megyében megjelenő Új Néplap munkatársa hasznosította újra egy korábbi cikkét. A szerző Túrkevét cserélte ki Mezőtúrra, majd jelenttette meg ismét az írást – vette észre akkor az Index. Cikkünk nyomán az újságírónak és egy szerkesztőnek is mennie kellett a történtek miatt.

Rovatok