Index Vakbarát Hírportál

Mostantól nem lehet üldözni a kérdések elől menekülő képviselőket

2019. október 16., szerda 17:29

Az őszi ülésszak kezdetétől a Parlamentben megint változnak az országgyűlési tudósítás szabályai.

- tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés Sajtóirodája szerdán,

Az Országgyűlés honlapján megjelent módosított rendelet szerint az újságírók a plenáris ülés napján az Országház főemeletének a kupolacsarnoktól délre eső területén (azaz az ülésterem felé eső részen)

csak a sajtóiroda külön engedélyével tartózkodhatnak.

A sajtó számára biztosított üléstermi páholyt pedig csak "az erre kijelölt útvonalon közelíthetik meg" az Országház félemeletén nemrég kialakított sajtóterem felől.

Az állandó belépők érvényességi időszakát is korlátozzák, azok a jövőben csak az Országgyűlés rendes időszakában érvényesek, amúgy napi belépőt kell kérni.

A sajtótudósítással kapcsolatban egy új, igen szubjektíven értelmezhető szabályt is bevezetnek, miszerint

a felvételkészítés nem zavarhatja és nem akadályozhatja a képviselői vagy a hivatali munkát.

Erre hivatkozva egy sor területet lezártak a forgatócsoportok elől; nem készíthető felvétel

A változás sajtótájékoztatók megtartását is érinti, ezentúl ez csak az Országház sajtótermében, a frakciók sajtótermeiben vagy az északi, úgynevezett kék társalgóban lehetséges (egy bizottsági üléshez kapcsolódva a bizottság elnökének döntésétől függően az adott ülésteremben is megtartható).

A kormány képviselői csak a kék társalgóban tarthatnak tájékoztatót, máshol ez engedélyhez kötött. Ha a kormány tagjai nem az Országgyűlés munkájához kapcsolódóan tartanak tájékoztatót, azt csak a házelnök engedélyével tehetik meg.

Az interjúkészítésre kijelölt helyszínek kibővülnek az Országgyűlés Irodaházának aulájában a sajtó számára kijelölt területtel. Az Országgyűlés holland és európai parlamenti példára hivatkozva azt is rögzítette, hogy nem lehet követni a kérdések elől menekülő képviselőket:

az interjúalany bármikor visszautasíthatja vagy befejezheti az interjút, amit a média munkatársainak tiszteletben kell tartani.

Az Országgyűlés Hivatala a közlemény végén leszögezte:

Ezután is biztosítani fogjuk, hogy a nyilvánosság akadálytalanul követhesse a törvényhozásban zajló munkát.

Rovatok