Index Vakbarát Hírportál

Újraszámolták az I. kerületi polgármester-választáson leadott szavazatokat, V. Naszályi Márta a győztes

2019. október 21., hétfő 19:36 | aznap frissítve

Három önkormányzati egyéni választókerületben újraszámoltatta az I. kerületi polgármester-választás eredményét a Fővárosi Választási Bizottság, írja a hvg.hu. A kerületben V. Naszályi Márta párbeszédes, összellenzéki támogatású politikus nyert, a kifogások szerint a V. Naszályira leadott szavazatok között több olyan is volt, melyet Nagy Gábor Tamásra adtak le, ám a kormánypárti bizottsági delegált „nem tudta” újraszámolni azokat.

Hétfőn este a Fővárosi Választási Bizottság azt vizsgálta, a V. Naszályi Mártára leadott szavazatok között valóban volt-e olyan, amit Nagy Gábor Tamásra adtak le. Az FVB helyben történő újraszámolást rendelt el, hiszen a szavazóurnákat már a múlt héten berendelték. Magyar György, az FVB ellenzéki delegáltja az Indexnek azt mondta, először a 9-es választókerületben leadott szavazatokat ellenőrizték, a V. Naszályi Mártához számolt voksok között nem találtak Nagy Gábor Tamásra leadott szavazatokat, és fordítva sem.

Nincsen semmi probléma, haladunk tovább, még két körzet szavazatait vizsgáljuk meg, kontroll mellett

– fogalmazott. Ezután kiderült, a 17-es szavazókör szavazatai is teljesen rendben voltak, ahogyan az utolsó, a 2-es szavazóköré is, utóbbiban ugyanakkor Nagy Gábor Tamás veszített egy szavazatot, mert azt valójában Tarlós Istvánra adták le. 

V. Naszályihoz átkeveredett szavazólapot azonban nem találtak.

A három szavazókör eredményét durván egy óra alatt ellenőrizte az FBV, amely még több mint egy tucat másik beadvánnyal is foglalkozni kényszerült hétfőn este.

A polgármesteri eredményeket érintően ugyanis a Fővárosi Választási Bizottság maratoni, hétfő délután 3-kor kezdődött, 36 napirendi pontos ülésén a 19. napirendi pont volt az I. kerületet érintő utolsó fideszes beadvány elbírálása – a múlt héten tíz ilyen, a budavári egyéni körzeteket érintő beadványt már elutasított a testület.

Megírtuk, V. Naszályi Márta, a Párbeszéd önkormányzati politikusa 121 szavazattal győzte le Nagy Gábor Tamást, a Fidesz eddigi kerületvezetőjét, de volt 241 érvénytelen voks a polgármester-választáson. Ez alapján tehát az eredmény meg is fordulhatott volna egy újraszámlálásnál, de az ellenzékiek biztosra vették, hogy tisztességesen és alaposan számolták meg múlt vasárnap a voksokat. Hétfőn este Magyar György azt is jegyzőkönyvbe vetette, hogy az I. kerületi választásnál és szavazatszámlálásnál tehát minden szabályosan zajlott.

V. Naszályi a Facebook-oldalán így kommentálta az FVB-ülésen történteket:

Érdekesség, hogy információink szerint a kerület átadás-átvételének időpontját Nagy  Gábor Tamás és V. Naszályi Márta csütörtökre beszélte meg, úgy tűnik, az FVB hétfői határozathozatalát követően ez mégsem csúszik. Ugyanakkor az FVB döntését bíróságon még megtámadhatják, ezzel újabb 3-6 nappal tolva a választási eredmény jogerőre emelkedését.

Rovatok