Index Vakbarát Hírportál

Még át se adták, már megrongálták az emeletes vonatot

2019. október 21., hétfő 14:43

Még csak a tesztelése folyik a várhatóan jövő év elején Magyarországon forgalomba álló új, emeletes Stadler KISS motorvonatnak, de a németországi tesztpályán már megrongálták, tudtuk meg a gyártótól.

A KISS szerelvényeket jelenleg két tesztpályán próbálják: a csehországi Velimben és a németországi Mindenben. Ez utóbbi helyszíntől nem messze, Treuchlingenben a napokban grafitisek rongálták meg a magyar motorvonatot. A gyártótól azt az információt kaptuk, hogy a grafitit azóta már le is tisztították. A lefújt vonatról egy olvasónk küldött képet azzal a hozzáfűzéssel, hogy

habár még át sem adták az utasoknak, máris valaki úgy gondolta, hogy neki meg kell azt rongálni... Mire jó ez?

Mint arról beszámoltunk, 40 KISS motorvonatra kötött keretmegállapodást a MÁV és a Stadler. Ezen belül 2017 augusztusában 11, 2018 decemberében 8 és nemrég további 21 emeletes motorvonat szállításáról írtak alá szerződést.

2020 februárjától a MÁV-START 11 darab nagy kapacitású KISS motorvonatot indít el a Budapest–Cegléd–Szolnok és Budapest–Vác–Szob elővárosi vasútvonalon. Az új járművek jobb gyorsító képessége, illetve az oldalankénti 12 ajtónak köszönhető gyors utascsere miatt stabilabb lesz a menetrend, csökkenhet a menetidő. A 2018-ban megrendelt további 8 KISS 2020 végétől erősíti majd a két elővárosi vonal járműállományát.

Rovatok