Index Vakbarát Hírportál

Versenyeztek, ki tud több ismerőst bejelenteni a faluba

2019. október 21., hétfő 11:14

Van egy zsákfalu Borsodban, ahol többször annyian mentek el szavazni, mint ahányan ott élnek, ezért érvénytelennek nyilvánították az eredményt. Megnéztük a kihalófélben lévő Nyéstát, amelyben páran meglátták a turisztikai lehetőséget, és ádáz küzdelem alakult ki a hatalomért. Azon versenyeztek, hogy ki tud több rokont bejelenteni a faluba, de mint kiderült, hiába, novemberben meg kell ismételni a választást.

Olyanok, mint a fecskék. Csak épp ősszel jöttek

– így írta le tömören az október 13-i választáson történteket egy nyéstai lakos. Miskolctól bő negyven kilométert kell autózni a borsodi zsákfaluba, ahol a választás előtt pár nappal megtöbbszöröződött a lakók száma. Nyésta volt az egyetlen olyan település az országban, amelynek választási eredményeiről a mai napig nem közöltek adatokat a Nemzeti Választási Iroda honlapján, mert a Helyi Választási Bizottság (HVB) nem állapította meg azt.

A májusi EP-választáson még 26 ember szerepelt a névjegyzékben, most hirtelen 98 választókorú lakosa lett a kistelepülésnek, holott húsznál is kevesebben élnek ott ténylegesen.

Ez lett gyanús a választási bizottságnak, sok olyan ember érkezett ugyanis szavazni, akit még soha nem láttak, és állítólag a bejelentett címüket se tudták fejből megmondani.

Nem gondolnám, hogy fair lenne, ha idegenek döntenének a falu sorsáról

– mondja egy másik nyéstai férfi, aki az egyik képviselőjelölthöz hasonlóan azt állítja, hogy kisbuszokkal, autókkal hordták az idegen embereket a faluba vasárnap.

Alig maradtak páran a faluban

Egyetlen út vezet a borsodi községbe, de épp azt is betonozták, amikor pár nappal a választás után megpróbáltunk bejutni. „A legelőn keresztül tudtok csak bemenni” – mondta az egyik munkás a nyéstai elágazásnál. Pár perc döcögés után egy csöndes, kihalt faluba érkeztünk, amely egyetlen, U alakban kunkorodó Fő utcából áll.

A legtöbb ház szemmel láthatóan évek óta üresen áll, sok a romos, lakhatatlan épület, és sehol egy közért vagy kocsma. Csak az orvosi rendelőt és a polgármesteri hivatalt újították fel néhány éve, a nemrég lebetonozott utcát pedig a fővárosban is megirigyelnék. 

Három közmunkás kaszával a vállán érkezik a legelőkről ebédelni, ketten közülük nem akartak nyilatkozni, Attila viszont készségesen végigkalauzolt minket a falun. Azt meséli, húsz éve még nagyjából nyolcvanan-kilencvenen laktak itt, aztán sorra haltak meg az emberek, a fiatalabbak meg elköltöztek, így ma már alig pár család él Nyéstán. Gyorsan fel is sorolja a neveket, és mutatja, kit melyik házban találunk meg. 

Meglátták a turisztikai lehetőséget

Szerinte az elmúlt időszakban sokat romlott az itt élők helyzete, munkalehetőség alig akad, így nem véletlen, hogy ennyire kevesen maradtak. 

Kézi kaszával kell dolgoznunk, mint a rabszolgáknak. Volt benzines is, de az elromlott, és nem volt pénze az önkormányzat megjavíttatni

– kesereg. Ugyanakkor azt is mondja, hogy „még nincs teljesen elbaszva ez a falu”, hiszen a Országos Kéktúra útvonalán van, és a vadászok körében is népszerű hely.

A térség nyugodt, kedvező természeti adottságaiban rejlő turisztikai lehetőségeket többen is felismerték. Az egyik polgármesterjelölt ökofalut vagy erdei iskolát szeretne Nyéstán, a másik üdülővel mentené meg a kihalástól a települést. Pár százezer forintért lehet itt telket, házat venni, hogy elkezdjen az ember építkezni, ráadásul a település benne van a Magyar Falu Programban is, így falusi csok is felvehető, ha valaki ideköltözne.

Kiélezett harc kezdődött a hatalomért

A falut 21 éve vezető Bárdos Ferenc idén nem indult el az önkormányzati választáson, de négy másik ember meglátta a potenciált a zsákfaluban, és összegyűjtötték a jelöltséghez szükséges egy-egy ajánlást. Az gyorsan kiderült a faluba érve, hogy valójában egyikük se lakik ott. 

Bár hivatalos eredményt nem állapítottak meg vasárnap, többen is megerősítették, hogy Mikó és Fehér fej fej mellett, 41-41 szavazattal végzett.

Fehér szerint ugyanakkor még nem biztos, hogy meg kell ismételni a választást, fellebbezett a HVB döntése ellen, és rendőrségi feljelentést is tett az ügyben. 

Azért nem fogadják el a választási eredményt, mert nem az ő oldalukra dőlt el az eredmény

– mondja, szerinte ugyanis a HVB elnöke és az egyik képviselőjelölt összejátszott ellene. Delegáltja azt jelezte neki, hogy érvénytelenítették az ő egyik szavazatát, ami eldönthette volna a párharcot, erről jegyzőkönyvet is készítettek.

A pesti földbirtokos és a bukott polgármesterből lett vállalkozó küzdelme

Bár hivatalosan négy jelölt volt, igazából két erő csapott össze a nyéstai választáson:

Mikó Norbertet ugyanis a fővárosban élő Gömöri kérte fel az indulásra, aki elmondása szerint bő húsz éve jár havi szinten Nyéstára, és ez idő alatt nagy földterületeket vásárolt a település környékén. „Övé itt minden” – jellemezte röviden nyéstai kalauzunk.

Gömöri agrármérnökként és vadgazdálkodási szakmérnökként elsősorban gazdasági tevékenységeket irányít, de vadászni is gyakran jár a Cserehátra. Azt mondja, már többször is kérték a faluban, hogy induljon el a választáson, de egészen eddig nem akart részt venni a politikában. 

„Jelezték, hogy Fehér Gyula nagyon készül a választásra, és sok embert tervez bejelenteni magához – magyarázza. – Nem akartam hagyni, hogy egy ilyen ember tönkretegye a falut, és az utolsó forintokat is kivegye. Ezért döntöttünk úgy többen, hogy elindítjuk Mikót, akinek évtizedes tapasztalata van az önkormányzati munkában.”

Mint meséli, Fehér hírhedt a környéken a korábbi abaújszolnoki polgármesteri tevékenysége miatt, állítása szerint több mint 20 milliós tartozást hagyott maga után

Megtöbbszöröződött a nyéstaiak száma

A faluban többen csak „bevándorlóként” emlegetik Fehér Gyulát, és azt mondják róla, a környező településekről és Hajdúszoboszlóról hozott pénzért szavazókat, állítólag 10-15 ezret fizetett nekik. Ezt a vádat viszont határozottan tagadja a polgármesterjelölt, és azt állítja, valójában pont ennek az ellenkezője történt, a másik tábor jelentett be illegálisan embereket különböző házakba.

Az fiktív lakhely, hogy ide van bejelentve édesanyám, édesapám, anyósom és apósom? 

– értetlenkedik Fehér, hiszen, mint rámutat, semmi szabálytalan nincs abban, hogy a nyéstai házaiba jelentkeztek át rokonai, barátai, mint ahogy az se problémás szerinte, hogy a választás előtt nyéstai lakos lett a vendégháza takarítónője, és egy hajdúszoboszlói beosztottjának teljes családja. Azt mondja, mindnyájan kötődnek valahogy a faluhoz, a vendégház révén családjával napi szinten jár Nyéstára, az ide bejelentkező barátaival pedig hosszabb távú terveik vannak a faluban.

Jött szavazni a sógor és az anyós is

Hangsúlyozta, mindegyiküket olyan komfortos házba jelentették be, amelyek abszolút alkalmasak a lakhatásra, míg szerinte ez a másik táborra nem igaz, többen romos, életveszélyes épületekbe jelentettek be szavazókat a választás előtt.

Mikó tagadja Fehér vádját, azt mondja, majd a hatósági vizsgálat eldönti ezt a kérdést, de szerinte érdemes lenne megnézni, milyen állapotú házban élnek a lakcímkártya alapján Fehér emberei. „Csak a négy fal van meg, tető sincs.

Ha egyetlenegy embert se jelentünk be, akkor Fehér már megnyerte volna a választást az idehozott több mint 40 szavazóval. Mit lehet tenni a törvénytelen eszközökkel szemben?”

– teszi fel a költői kérdést. Azt állítja, társaival így is kevesebb embert hoztak a faluba, mint ellenfele,

Én nem jelentettem be senkit, csak a szüleim, az anyósom és a sógorom jöttek szavazni

– mondja. Bár valójában ők se laknak ott, a Mikó tulajdonában lévő házba szól a lakcímkártyájuk.

Mi csak tartottuk a lépést, és a közvetlen hozzátartozókat, rokonokat jelentettünk be Nyéstára

– erősíti meg Gömöri is, aki ott volt vasárnap a faluban, és szerinte olyan idegeneket hozott autókkal, kisbuszokkal Fehér, akiket azelőtt sose láttak a faluban.

A rendőrség közokirat-hamisítás miatt nyomoz

Hogy pontosan hova és hány ember lett bejelentve a választás előtti hetekben, nem tudjuk ellenőrizni, de a Helyi Választási Iroda elnöke, Fürjesné Jadlóczki Dóra azt mondja, az okmányiroda vizsgálja a bejelentkezések jogszerűségét. Azt nézik, alkalmasak-e lakhatásra ezek az épületek, illetve életvitelszerűen laknak-e ott a frissen bejelentkezettek.  

„Ez egy nagyon egyedi eset” – hangsúlyozta a jegyző, és hozzátette, a megismételt szavazáson ugyanazok lesznek a jelöltek, mint októberben, és a szavazóköri névjegyzék se bővülhet már. Arra viszont van esély, hogy csökken a szavazók száma, ha az okmányiroda jogszerűtlennek ítéli meg egyes bejelentkezéseket.

Az Encsi Rendőrkapitányság megkeresésünkre azt írta, állampolgári bejelentés alapján folytatnak közokirat-hamisítás gyanúja miatt eljárást, ismeretlen tettessel szemben.

A hét közepén kitűzték Nyéstán a választás új időpontját: november 10-én ismétlik meg, ha nem fogadják el Fehér fellebbezését.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok