Index Vakbarát Hírportál

Fekete-Győr: Egy szavát sem szabad elhinni Orbán Viktornak

2019. október 31., csütörtök 05:02 | aznap frissítve

Az ellenzéki együttműködés feltételeiről és a 2022-es miniszterelnök-jelölt kiválasztásáról is kérdezte a HVG a Momentum elnökét, Fekete-Győr Andrást.

A Momentum két nagyobb városnak és három budapesti kerületnek is polgármestert adott az október 13-i választáson, a lap pedig felvetette, panaszra sem lehet okuk, hiszen Orbán Viktor többször is hangsúlyozta, hogy mindenben partnere lesz a kormány az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak. Fekete-Győr erre úgy reagált:

Ön elhinné annak a részeges férjnek, aki, miután kilenc éven át szégyenbe hozta családját, majd egyszer csak virágcsokorral és üde lehelettel érkezik, hogy ez most már mindig így lesz? Egy szavát sem szabad elhinni Orbán Viktornak, a háttérben minden lépésünket gáncsolni fogja.

A budapesti kormányzati beruházásokkal kapcsolatban Fekete-Győr azt mondta, a Ligetnél nem állítana le futó beruházásokat, de újabbak megkezdését már nem támogatná ebben a formában. A ferencvárosi kézilabda-stadiont nem akadályozná, ha szeretnék a kerületiek, de a csepeli atlétikai stadionra és a zuglói korcsolyaközpontra szerinte nincs szüksége a városnak. "Ha a kormánynak annyira fontosak, tegyenek gesztusokat a budapestieknek, például legyen CT és MRI minden kerületben" - mondta.

A felvetésre, hogy a Momentum mostani szövetségeseitől sem áll olyan nagyon messze a korrupció sok esetben, Fekete-Győr azt mondta, nekik semennyi korrupció nem fér bele. A városi cégvezetőket nyílt versenyen választanák ki, a legnagyobb korrupciós ügyeket, például a parkolási maffiát pedig felszámolnák:

többek között ezekkel a feltételekkel megyünk csak bele abba, hogy a fővárosi közgyűlésben - ahol a Momentum a mérleg nyelve - támogassuk az összefogást. Azt kértem a főpolgármestertől, hogy harcoljon velünk együtt a Lackner Csaba-félékkel szemben.

A Momentum elnöke szerint pártja hitelesíti az ellenzéki összefogást, és mivel van néhány szereplő, akiknek olyan bűnök nyomják a vállukat, mint a Fidesznek, ezért ezeknek vagy meg kell tisztulniuk, vagy el kell tűnniük a közéletből. A felvetésre, hogy nem fél-e attól, hogy ezek a konfliktusok szét fogják verni az összefogást, lásd a pesterzsébeti ügy, ahol máris kiléptek az összefogásból, Fekete-Győr azt válaszolta:

A választók azt várják tőlünk, hogy gyökeresen megújítsuk a politikai kultúrát. Ahol erre nincs nyitottság, ott tudomásul vesszük, és konstruktív ellenzékbe vonulunk.

Úgy látja, a többi helyen bölcsebbek az ellenzéki pártok, látják, hogy csak akkor lesz esély '22-ben, ha élnek a választóktól megelőlegezett bizalommal. "Mi rendszert akarunk váltani, és szeretném, ha ebben programadás szintjén a Momentumnak vezető szerepe lenne" - mondta a pártelnök, amire jött is a kérdés, hogy ezzel most bejelentkezett-e a miniszterelnöki címre:

"Dehogy. Sőt én kiegyeznék pártokon felül álló, független, közös miniszterelnök-jelöltben is"

- válaszolta. A kérdésre pedig, hogy lesz-e boszorkányüldözés a momentumos önkormányzatokban, Fekete-Győr egyrészt azt mondta, átvilágítás és rendrakás lesz, hogy kiket tartanak meg és küldenek el, azt a polgármesterek majd eldöntik, "hiszen azt is meg kell mutatnunk, hogy minket nem a bosszú motivál". Másrészt elmesélt egy friss erős bajai példát:

Baján például a Fideszt brutálisan kiszolgáló lap főszerkesztőjét magához hívatta a polgármesterünk, és elmondta; vagy bocsánatot kér az olvasóktól, hogy hazudtak, vagy mennie kell. Ő az előzőt választotta, aztán megkérdezte, hogy ezután milyen e-mail-címre kell majd elküldenie a cikkeket, mire Nyirati Klára elmondta, hogy nem lesz cenzúra többé, az lesz a dolga, hogy újságot írjon.

Rovatok