Index Vakbarát Hírportál

Magyar nyelvű cikket írt a New York Times az agrárbárókról

2019. november 3., vasárnap 10:45

A terjedelmes írás azt taglalja, hogy miként húznak hasznot az uniós agrártámogatási rendszerből a bennfentesek és miért nem lép fel ez ellen az EU.

Alighanem először fordult elő, hogy a New York Times magyarul is közölt egy terjedelmes cikket. A "Pénzes gazdák - hogyan fejik meg az Európai Uniót az oligarchák és a populisták?" című írásban a három szerző részletesen bemutatja Fejér megyei példák segítségével hogy miként működik az agrártámogatási rendszer, a cikkben megszólalnak gazdák, de Ángyán József volt agrárállamtitkár is.

Az angol és magyar nyelven azonos tartalommal megjelent írásból kiderül, hogy

a The New York Times 2019 folyamán kilenc országban végzett kutatást, és arra az eredményre jutott, hogy a támogatási rendszer szándékosan zavaros, durván aláássa az Európai Unió környezetvédelmi céljait, korrupcióval és önérdekkel átszőtt.

A 9 országot átfogó kutatással szemben maga a cikk kifejezetten a magyar példákra koncentrál, más kelet-közép-európai nyelven nem találtuk meg a cikket.

A szerzők szerint a brüsszeli gépezet azért tűri meg ezt a leplezetlen korrupciót, mert ahhoz, hogy szembeszálljanak vele, meg kellene reformálni azt a programot, amely fontos szerepet játszik az ingatag lábakon álló unió egyben tartásában.

A cikk részletesen is kitér a kisebb és nagyobb gazdák pozíciójára, a politika gondolkodásmódjára és azokra az elvetélt kísérletekre, amikor valaki megpróbált szembeszállni ezzel, vagy megreformálni a szisztémát.

A cikk Magyarország kapcsán keményen fogalmaz: 

"Kevés vezető próbálkozott meg a támogatási rendszer olyan széleskörű és leplezetlen kizsákmányolásával, mint Orbán Viktor Magyarországon. Amikor a választókhoz beszél, azzal a hamis mesével áll elő, hogy Brüsszel el akarja venni az agrártámogatást és a megtakarított pénzen migránsokat akar betelepíteni, és egyedül ő, Orbán az, aki ezt meg tudja akadályozni."

Ahogy a lap fogalmaz:

A 28 tagú Európai Unió minden évben 65 milliárd dollárt fizet a kontinensen agrártámogatás gyanánt a mezőgazdaságból élők megsegítésére és a vidéki közösségek fenntartására. De Magyarországon és Közép-és Kelet Európa nagy részén ennek a zöme a jó összeköttetéssel rendelkező hatalmasok zsebébe vándorol. A Cseh Köztársaság miniszterelnöke több tízmillió dollár támogatást kapott csak tavaly. A támogatásokat maffiaszerű földszerzésre használták Szlovákiában és Bulgáriában."

Rovatok