Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették Varju László és a KDNP-s Aradszky András mentelmi jogát

2019. november 4., hétfő 16:42 | aznap frissítve

Aradszky András közúti baleset gondatlan okozása miatt, Varju László DK-s képviselővel szemben pedig garázdaság és súlyos testi sértés gyanúja miatt kérte Polt Péter legfőbb ügyész a mentelmi jog felfüggesztését, az Országgyűlés pedig, a mentelmi bizottság javaslatai alapján mindkét esetben elfogadta ezt az indítványt. Igaz, a bizottság kormánypárti elnöke Aradszky ügyét úgy vezette fel, hogy noha elütött egy motorost, akinek arccsontja tört, a kötelező elsőbbségadási tábla figyelmen kívül hagyását leszámítva, "a képviselő úr mindenben nagyon körültekintően járt el". Ennek ellenére:

A KDNP frakcióvezető-helyettese esetében 181 igen, 1 nem szavazattal támogatta a parlament a mentelmi jog felfüggesztését.

Varju László, a DK alelnöke esetében azonban már sokkal nagyobb vitát váltott ki a legfőbb ügyészi indítvány. Már az ülésnap kezdetén többször is szó volt Varju ügyéről, hiszen a képviselő és a DK világos koncepciós eljárásnak tartja a mentelmi jog másodszori felfüggesztésére vonatkozó legfőbb ügyészi javaslatot, amelyet garázdaság gyanúja mellett azzal az indokkal tett Polt, hogy a tavaly decemberben az MTVA székházának épületébe behatoló DK-s politikus az őt kihurcolni próbáló egyik biztonsági őrt a földre gyűrte, és „a sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett“.

Mivel az ellenzék szerint a vád nonszensz, éppen ezért nem szavazták meg az indítványt, sőt, egyfajta védő sorfalat állva fejezték ki kiállásukat a DK alelnöke mellett.

A mentelmi bizottság azonban azt szorgalmazta, hogy az Országgyűlés függessze fel a képviselő mentelmi jogát. Varju a kvázi utolsó szó jogán arról beszélt, hogy a Fidesz demokratákhoz méltatlan választ adtak a jogállamisági kihívásokra, így töltötték fel saját embereikkel, a saját érdekeiket kiszolgálva azokat a kulcspozíciókat, amelyek alapján koncepciós eljárásokkal igyekeznek ellehetetleníteni politikai ellenfeleiket. Utalt Polt Péter újraválasztására, valamint mindarra, amit szerinte a legfőbb ügyész elmulasztott. többször is színtiszta koncepciós eljárásnak nevezte az ellene folyó, két ügyészségi ügyet:

én nem követtem el semmilyen bűncselekményt. Nyilvánvaló, hogy az ügyészség egy ellenzéki képviselő, Újpest országgyűlési képviselőjének lejáratásán dolgozik.

Mindezek után az Országgyűlés 138 igen, 47 nem szavazattal felfüggesztette Varju László mentelmi jogát.

Varju ügyéről többször is írtunk, hiszen év elején kiszivárgott egy videófelvétel, amelyen látható, hogy mi történt a DK-s képviselővel az MTVA székházában. Eszerint a képviselőt fegyveres biztonsági őrök a földre vitték, kirúgták a lábát, majd csavargatták azt, ráültek a hátára, megpróbálták elrúgni a telefonját. A 444-hez eljutott felvételről ebben a cikkben számoltunk be részletesen. Visszatérve az MTVA székházában történtekre, a bíróság első fokon nemrég megállapította, hogy nem dobhatták volna ki az ellenzéki képviselőket az épületből. Ez utóbbi pernek január 28-án lesz a másodfokú eljárásban tárgyalása.

Rovatok