Index Vakbarát Hírportál

Óbudai gyilkosság gyanúsítottja: Csak mulasztást követtem el

2019. november 4., hétfő 14:58

A tárgyalásán személyesen nem lehetett jelen, távmeghallgatással, a győri bv-intézetből tehetett nyilatkozatot az a 26 éves férfi, aki a gyanú szerint szeptemberben Óbudán ölt meg egy 18 éves lányt. A súlyos bűncselekménnyel gyanúsított férfin a külön helyiségben nem volt bilincs és mindössze egyetlen őr felügyelte. Igaz, hétfőn nem is az emberölés, hanem korábbi, piti lopási ügyeiben tartott előkészítő ülést a Tatabányai Járásbíróság. Többek között azért, mert tavaly nyáron volt nevelőszülei lakatlan házát törte fel, költözött be és adott túl 

amivel az ügyészség szerint csaknem 140 ezer forint kárt okozott. A vádirat szerint egy hónappal később, 2018 augusztusában pedig az egyik szárligeti bolt elé kitett péksüteményekből lopott többször is. A férfit végül a bolt tulajdonosa és volt nevelőapja is feljelentette. 

Az ügyészség magánlaksértés vétségével, üzletszerűen, kisebb értékekére elkövetett lopás bűntettével és üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás vétségével vádolta a férfit és a vádlott egy év hat hónapos börtönbüntetését indítványozta, két évre pedig eltiltotta volna a közügyektől.

Bár Sz. Tamásnak állítása szerint érettségije és szakápolói végzettsége is van, a bírót végig ügyvéd úrnak szólította és először azt is nehezen értette meg, ha most beismeri bűnösségét, ebben az ügyben később nem tartanak tárgyalást.

Én azt vitatom, hogy nevelőapámmal ilyen rossz a kapcsolatom. Elfogadom, de nem értek vele egyet, mert én a rendőrnyomozó előtt mondtam el nevelőapámnak, hogy visszafizetek mindent. Ezeket elkövettem és ezért bocsánatot is kérvényezek.

A büntetés mértékét viszont túl soknak találta. Főként azért, mert az elmúlt egy évben szerinte gyökeresen megváltozott az élete. Mint mondta, mindenhol normálisan állt a dolgokhoz, a bírságokat próbálta kifizetni és albérletekbe próbált menni. „Németországban dolgoztam folyamatosan, Magyarországon munkahelyem van, próbálom az életemet normális útra terelni.” Párja ráadásul babát vár és a gyermek sorsáról is gondoskodnia kell, állította.

Ha önök úgy döntenek, hogy börtönbüntetésre menjek, szeretnék három hónap halasztást kérni a párkapcsolatom miatt, hogy el tudjam rendezni a gyermek sorsát és ki tudjam fizetni a tartozásomat az állam felé. Úgy menjek be a bv-be, hogy azt én leülöm és tiszta lappal szabaduljak. 

Bár Berthold György, bíró többször is célzott az óbudai gyilkosságra, Sz. Tamás erről nem nagyon vett tudomást. Mint mondta, a BRFK nyomozói csak azt közölték vele, hogy „mulasztást követett el.” 

A bíróság végül ebben az ügyben 

egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a férfit és két évre eltiltotta a közügyektől,

de mivel a bűncselekményeket felfüggesztett próbaidő alatt követte el, a korábban kiszabott, egyéves büntetését is le kell töltenie. Nevelőapja ugyanis már korábban is lopás miatt jelentette fel nevelt fiát, akit tavaly márciusban jogerősen ítélt el a bíróság, de akkor büntetését próbaidőre felfüggesztették. A hétfői ítélet ellen a férfi és védője is fellebbezett, így a döntés nem jogerős. 

Sz. Tamás viszont továbbra is letartóztatásban marad, mivel a bíróság szerint, a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye is fennáll, ráadásul a BRFK emberöléssel gyanúsítja.

Fanatikusan vallásos nevelőszülőktől az utcára

A férfi, testvéreivel együtt a Komárom-Esztergom megyei Szárligeten, nevelőszülőknél nőtt fel. A Kékfény riportjából kiderült, hogy a fanatikusan vallásos szülők sajátos módszerekkel nevelték és fenyítették a gyerekeket. A problémák akkor kezdődtek, amikor néhány évvel ezelőtt a nevelőszülők elváltak és szétköltöztek, a nagy családi házat lezárták, Sz. Tamás pedig az utcára került. A férfi piti bűnözésekből próbálta fenntartani magát, kisebb lopások, verekedések és betörések miatt került többször is a rendőrök látóterébe, majd állt bíróság elé. Régi családi házuk környékén több üresen álló házba is beköltözött, a riport szerint legutóbb a polgármester édesapjának hétvégi házába tört be és húzta meg magát.

DNS-minták, ujjlenyomatok, cellainformációk

A lopások és betörések miatt a rendőrök már akkor is körözték a férfit, amikor idén tavasszal megismerkedett 18 éves áldozatával, a gyilkosság idején pedig már valószínűleg valamelyik bv-intézetben ült volna. Először a pilisszentkereszti lány szüleinél laktak, onnan viszont egy idő után menniük kellett.

A nyár elején ez szakításhoz vezetett, folyamatos veszekedés volt köztük. A férfi több alkalommal már bántalmazta a későbbi áldozatot 

– nyilatkozta a Kékfénynek Szamosy Csaba, a BRFK Életvédelmi Alosztályának századosa.

A kapcsolatnak mégsem lett vége, a 26 éves férfi viszont teljesen elszigetelte a lányt a családjától és a barátaitól. A 18 éves nő holttestét szeptember 28-án egy füvet nyíró férfi fedezte fel a Ladik utca üresen álló épületében, miután kopácsolást hallott a ház felől. A férfi először a telek tulajdonosának szólt, aki aztán a mentőket és a rendőröket hívta.

A rendőrök azt egyből látták, hogy a fiatal lányt meggyilkolták, de a holttest annyira rossz állapotban volt, hogy először nem tudták azonosítani. Az orvosszakértő csak annyit tudott megállapítani, hogy nagyjából

10-12 nappal korábban ölhették meg a fiatal nőt.

Végül graffitisektől tudták meg, hogy kik laktak az épületben az utolsó hetekben és így jutottak el az áldozat családjához. A holttest tökélestes azonosításához az anya DNS-mintájára is szükség volt. Ezután persze rögtön képbe került a lány barátja, aki akkor már börtönben volt, hiszen korábban egy igazoltatás alatt megbukott. Sz. Tamás a járőröknek más nevet diktált be, ezért a XIII. kerületi rendőrkapitányságra állították elő. A rendszer azonnal kidobta, hogy a Tatabányai Törvényszék szeptember 2-án körözést adott ki ellene, mert egyszer sem jelent meg a saját tárgyalásán.

A férfi egyébként az első kihallgatásán tagadta, hogy ő ölte volna meg a lányt. Azt állítja, hogy ő már szeptember 19-én elhagyta az épületet és otthagyta a barátnőjét, akivel azután nem is találkozott. A rendőrök viszont megnézték a lány és Sz. Tamás mobiljának híváslistáit és cellapozícióit, melyből kiderült, hogy a fiatal nő és a gyanúsított telefonjai a gyilkosság idején egy helyen voltak. 

A férfi ráadásul használta a nő mobiltelefonját, aminek egy része arra irányult, hogy a nőnek az ismerősei felé valami hamis sztorit kreáljon, miszerint ők elutaztak külföldre és ezért nem fogják elérni a lányt 

– mondta a Kékfénynek Szamosy Csaba százados.

Sz. Tamás a hazugságvizsgálaton egyébként megbukott, ráadásul a holttest közelében megtalálták az ujjlenyomatát és a DNS-mintáját is, ami az egyik legfontosabb bizonyíték. „A testről vett minták alapján meg lehetett állapítani, hogy a sérüléseknél a sértetten kívül, mint idegen DNS az elkövetőé mutatható ki kizárólag, tehát nem volt harmadik személy”, magyarázta a százados.

Az áldozat testén olyan sérüléseket is találtak, amit a lány közvetlenül a halála előtt szerezhetett és voltak olyan sérülései, amit valamilyen eszközzel okozhattak, de puszta kézzel is bántalmazták. A rendőrök azt sem zárták ki, hogy a férfi hosszabb ideig kínozta a barátnőjét mielőtt megölte volna. 

(Borítókép: Sz. Tamás a tárgyaláson egy külön szobában. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok