Index Vakbarát Hírportál

Betonfalas szegregációtól félnek a romák Szekszárdon

2019. november 7., csütörtök 04:54

Betonfallal szeparálnák el a romákat a nem romáktól Szekszárd egyik részén, írja az Éljen Szekszárd Egyesület képviselője és korábbi polgármesterjelöltje, Bomba Gábor.

A képviselő azt írja, több roma család is megkereste őt azzal, hogy felhívták őket az önkormányzattól, és megmondták nekik, hogy a Halas utca – Vasvári köz kereszteződésében felhúznak egy betonfalat, aminek a helyét már ki is jelölték.

A romáktól elzárt út a képviselő szerint

Bomba azt írja,

a romák azt az információt kapták, hogy a fal még a héten felépül.

Nem ez az első eset, hogy az utcában valamiféle elválasztással próbálkoznak. A tiltakozások ellenére korábban többször is vasoszlopokat állítottak az utca tövében, így akadályozták az autós közlekedést. Az út közepén lévő oszlopokat a helyiek végül maguk szedték ki onnan, mivel így nem tudták használni az utat, helyükön csak a betonba fúrt lyukak árválkodnak.

Faragó Zsolt, az Éljen Szekszárd Egyesület képviselője kiment a helyszínre, ahol egy rövid videót is készített. Ebben bemutatja a szóban forgó utcákat, miközben a háttérből a lakók néha bekiáltanak:

Le lesz bontva a fal is!

Az ügyről megkérdeztük a szekszárdi fideszes polgármestert, Ács Rezsőt. Kérdéseinkre helyette Marcz László igazgatóságvezető válaszolt, aki azt írta,

falat senki sem akar építeni, egyrészt csúnya lenne, másrészt nem az elrekesztés a cél.

Marcz állítja, korábban volt egy baleset a Vasvári utcában, ezért az utca lakói beadtak egy kérelmet az önkormányzathoz, hogy a Halas utcában legyen egyirányú forgalom. Ebben a kérelemben az állt, hogy a Halas utca felől „rendszeresen érkeznek a KRESZ szabályaira fittyet hányó autósok, láthatóan a gépjármű vezetésére nem alkalmas állapotban”. Ezután idén nyáron hoztak egy határozatot, amiben egyirányúsították a Halas utcát, ehhez tették le például azokat a bizonyos vasoszlopokat.  

Marcz azt is cáfolja, hogy az önkormányzati dolgozók bárkit felhívtak volna a lakóktól azzal, hogy egy betonfalat húznának fel.

Szekszárdon amúgy is forr a levegő 

Szekszárdon az önkormányzati választások előtt és óta egyébként is érdekes helyzetek álltak elő. Előbb ellopták az ellenzék plakátjait, amiket az önkormányzatban találtak meg, majd Bomba Gábort azért jelentették fel, mert a neve a panaszos szerint kísértetiesen hasonlít a Bomba! energiaital elnevezésére. 

A választási eredmények láttán pedig a megválasztott polgármester, Ács Rezső indítványozta a szavazás megismétlését két, ellenzék nyerte választókörben – az egyikben épp a fentebb említett Faragó Zsolt győzött a fideszes jelölttel szemben. Október 13-án Szekszárdon a Fidesz került kisebbségbe a közgyűlésben: ők hat mandátumot szereztek, az ellenzék viszont kettővel többet, nyolcat. Egy ilyen közgyűléssel a fideszes polgármesternek nem lenne könnyű dolga.

Ács a kettes és a nyolcas számú egyéni választókerületekben azért kéri a szavazatok újraszámolását és új szavazás kiírását, mert szerinte az ellenzék túl agilis volt, és törvénytelenséget követett el. Ezekben a kerületekben egyébként 14 és 17 szavazattal kapott többet az ellenzéki jelölt. Ács állítja, az egyik jelölt bemutatkozott a folyosón lévő szavazópolgároknak, és utalásokat tett arra, kire kellene szavazni, a másik pedig enni vitt a szavazóköri delegáltaknak. Vasárnap meg is ismétlik a szavazást ezekben a választókerületekben.

Rovatok