Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészséghez fordult a NAV ellen a Momentum

2019. november 8., péntek 17:56

Bepanaszolta a NAV-ot a Momentum a IX. kerületi ügyészségnél, írja a HVG, a párt szerint ugyanis a nyomozó hatóság jogtalanul járt el a párt székházának átkutatásánál.

A Momentumnál október végén jelentek meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztályának nyomozói, ugyanis a hatóság kutatást, motozást és lefoglalást rendelt el a párt irodájában költségvetési csalás gyanúja miatt. Bár az elmúlt több mint fél évben semmilyen problémát nem jelzett sem az Állami Számvevőszék, sem a NAV, az adóhivatal feltehetően a számvevőszék korábbi, már visszavont feljelentése miatt rendelte el a kutatást. 

A párt akkor úgy nyilatkozott, „állnak a hatóságok rendelkezésére”, hiszen „nincs semmi rejtegetnivalójuk”. Később a házkutatás napján kiadott egy közleményt is az ÁSZ, ami szerint a NAV a már orvosolt hiányosságok előtti állapotokra volt kíváncsi, ezért rendelhették el a házkutatást. A NAV-osok a házkutatás során ezeroldalnyi dokumentumot, pendrive-okat és a költségvetési analitikát is elvitték a párt könyvelőjétől.

A Momentum azt írta a november 6-án kelt hivatalos panaszában, hogy a nyomozó hatóság jogtalanul járt el az ügyben: szerintük hiányzott a bűncselekmény gyanúja is, ráadásul semmi szükség nem volt a házkutatásra, hiszen adatkérés útján is hozzájuthattak volna a nyomozók a dokumentumokhoz. 

Bár maga a kényszerintézkedés lefolytatása – az eljáró nyomozók személyes hozzáállásának köszönhetően – kulturált mederben folyt, elfogadhatatlannak és jogsértőnek tartjuk, hogy a nyomozó hatóság érezhetően és tudhatóan politikai nyomásra, sokadik alkalommal szükségtelen, de látványos eljárási cselekményt végez a kormány politikai ellenfeleinél

– írta a párt a dokumentumban. Az ügyészséget arra kérték, helyezzék hatályon kívül a NAV kutatásról, motozásról és lefoglalásról szóló határozatát, és szüntessék meg a lefoglalásokat. 

A Momentum után a Párbeszédnél kutathatnak a legközelebb,

legalábbis erre számít a pártigazgató Kocsis-Cake Olivio. A HVG-nek azt mondta, őket pár nappal a Momentum után jelentette fel az ÁSZ az ügyészségen költségvetési csalás gyanúja miatt, az eljárás pedig ezután a NAV bűnügyi igazgatóságához került, akiknek kilenc hónapjuk volt a vizsgálatra – ez a határidő pedig a napokban jár majd le. 

Rovatok