Index Vakbarát Hírportál

Rajk László özvegye Schmidt Máriának: Halottakat használ ízléstelen, számító módon

2019. november 8., péntek 20:52 | aznap frissítve

„Halottakat használ ízléstelen, számító módon, a saját céljaira, átgázolva rajtuk, elveiken és a magyar történelmen” – ezt írta a nemrég elhunyt Rajk László özvegye Schmidt Mária kormánybiztosnak. Márciusban Schmidt Mária kapta azt a feladatot, hogy a rendszerváltás 30. évfordulójára tervezett emlékév feladatait koordinálja. Schmidt arról értesítette Rajk Juditot, hogy néhai férje képmása is szerepelni fog egy olyan bélyegsorozaton, amelyet a Magyar Posta bocsát ki a 30. évforduló alkalmából.

Rajk Judit az Élet és Irodalomban megjelent cikkében azt írja: Schmidt Mária a levélben tudatja vele, hogy a „30 éve szabadon” Emlékbizottság tagjainak javaslatára Csengey Dénes, Csoóri Sándor, Csurka István, Karátson Gábor, Krassó György, Sütő András és Solt Ottília mellett az immáron halott Rajk László is a „rendszerváltoztatásban aktív és meghatározó szerepet vállaló közéleti személyek” azon kiválogatott, szűk körébe tartozik, „akik kiállásukkal, áldozatvállalásukkal járultak hozzá közös identitásunknak legnemesebb hagyományainak erősítéséhez”.

Csak a tisztánlátás kedvéért, a 30 éve szabadon Emlékbizottság tagjainak névsora a következő: Kövér László, Gulyás Gergely, Lezsák Sándor, Szijjártó Péter, Balog Zoltán, Rogán Antal, Boross Péter, Papp Dániel, Szakály Sándor, Németh Zsolt, Orbán Balázs, Fekete Péter, Vashegyi György, M. Kiss Sándor, Karas Mónika, Kónya Imre és Varga Benedek. 

Rajk Judit ezután halott férje nevében válaszol Schmidt levelére, és a következőket sorolja fel: 

Rovatok