Index Vakbarát Hírportál

A kettészakadt falu és az eltűnt szavazólapok rejtélye

2019. november 9., szombat 13:16

Olyannyira szoros lett a polgármester-választás Litéren, hogy a mai napig nem tudni, ki győzött valójában. Előbb úgy nézett ki, a független jelölt nyert két szavazattal, aztán az újraszámolás után a fideszes jelöltet hozták ki győztesnek egy szavazattal. Később kiderült, eltűnt hat szavazólap, amiről a mai napig senki nem tudja, hol lehet. Litéren jártunk, ahol vasárnap megismétlik a polgármester választást.

Litér több utcájában is letépett, csúnyán megrongált, árokba hajított választási plakátok emlékeztetnek az október 13-ai választásra. Olyannyira megosztott lett a kétezer fős Veszprém megyei község a két polgármesterjelölt szoros küzdelmében, hogy senki nem mert névvel nyilatkozni nekünk, amikor pár nappal a megismételt választás kiírt időpontja előtt a faluba látogattunk.

Három szavazatot érvénytelenítettek

17 éve vezeti a települést Szedlák Attila, a Fidesz-KDNP politikusa, aki 2010 és 2014 között országgyűlési képviselő is volt, jelenleg pedig a Nemzeti Agrárkamaránál dolgozik elnöki kabinetfőnökként.

Egy régi vetélytársa lett idén a kihívója Litéren, a helyi murvabánya tulajdonosa, Varga Mihály harmadszor indult el a polgármesteri székért. Míg 2006-ban Szedlák a szavazatok 79,36 százalékával győzte le Vargát, öt éve már jóval szorosabb volt a verseny, akkor a fideszes jelölt 56,86 százalékos támogatottsággal nyert.

Idén viszont összejött a fordítás Vargának, kettővel többen szavaztak rá, mint ellenfelére. Legalább is így tűnt pár napig, amíg a Veszprém Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) meg nem változtatta az eredményt. Szedlák ugyanis fellebbezett az eredmény ellen, mert a delegáltja azt jelezte neki, törvénysértés történt a szavazatok számlálása közben az 1. számú szavazókörben.

A TVB újraszámolta a szavazatokat, és érvénytelenítette Varga három voksát. Indoklásukban azt írják, két szavazólapon nem volt két egymást metsző vonal a jelölt neve melletti körben, míg a harmadikon kettőnél több egymást metsző vonalat rajzolt valaki a lapra. A TVB döntése értelmében így tehát megfordult az eredmény, és Szedlák nyert 480-479-re.

Eltűnt hat szavazólap

Nem ért azonban itt még végett a procedúra, Varga és az MSZP külön-külön fellebbeztek, a Győri Ítélőtábla pedig október 28-án két jogsértésre hivatkozva megsemmisítette az eredményt, és új választást írt ki november 10-ére.

A szavazatok újraszámolásánál ugyanis kiderült, hiányzik hat darab fel nem használt, a választóknak nem kiadott (üres) szavazólap, amivel se a HVB, se a TVB nem tudott elszámolni.

Nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a szavazatok leadásától a bírósági felülvizsgálatig a hiányzó hat szavazólap felhasználásra, egy vagy több szavazólap kicserélésre került

- olvasható az Ítélőtábla határozata, amely szerint így súlyosan sérült a választás tisztaságának alapelve, és ezért nem állapítható meg az eredmény.

Megosztott lett a falu

"Megy ám az egymás köpködése. Össze kéne inkább fogni, és nem hadakozni. Ugyanaz történik itt, mint az egész országban" - jellemezte röviden a választási adok-kapokot egy helyi asszony, akinek nagyon nem tetszik, hogy így megbolygatta a a kampány az amúgy csendes falut.

Ahogy sétáltunk az utcákban, jó néhány emberrel beszélgettünk a vasárnapi esélyekről és a jelöltekről. A falu megosztottságát mi sem jelzi jobban, mint hogy senki nem mert névvel nyilatkozni lapunknak, mert félnek attól, hogy mit gondolnak majd róluk, mondták többen is.

Na ez ám a fogós kérdés! Senki nem tudja megmondani a faluban, olyan szoros

- mondta a vasárnapi esélyekről pár utcával arrébb egy férfi, miközben az udvarán betonozott.

Szedlák Attila szerint se lefutott ügy a választás. Bár személyesen nem találkoztunk vele Litéren, megkeresésünkre azt írta, ő annak örülne, ha minél többen elmennének vasárnap szavazni. "A munkámat nem a pár hetes kampány alapján kell megítélni. 17 éve vezetem a települést. Ez alatt az idő alatt számokkal bizonyítható, hogy Litér látványosan fejlődött, lélekszámban és vagyonban gyarapodott, intézményei megújultak, kibővültek, elismertsége és vonzereje nőtt a régióban" - írta.

Nem volt víz Húsvétkor

Emberileg semmi bajom az Attilával, de nem fogok a Fideszre szavazni

- jelentette ki egy helybéli a Posta előtt. Azt elismerte, hogy alapvetően nem vezeti rosszul a települést Szedlák, de szerinte több beruházást nem a megfelelő minőségben végeztek el az elmúlt években.

Legnagyobb hiányosságnak a vízvezetékek állapotát említette, ami rengeteg bosszúságot okoz a litérieknek. Azt meséli, gyakran van csőtörés a falu különböző pontjain, és ez többször is a nagy ünnepeken történt, amikor mindenki otthon van. Tavaly például Húsvétkor adták fel a szolgálatot az elöregedett csövek, emiatt több házban jó ideig nem volt víz.

Meghívta az embereket egy sörre

Erre a problémára tapintott rá a másik jelölt, Varga Mihály, programjának egyik kulcspontja az ivóvíz hálózat felújítása. "Misi bácsit szeretem" - mondta egy szavazója, míg más csak egyszerűen Mihály bátyámnak becézte a független jelöltet, akit mindenki ismer a faluban.

Varga 17 éve önkormányzati képviselő, ő vezeti a polgárőrséget és a Varga Murvabányát, amely a falu határában végez felszíni kőfejtést. Nem lehet véletlen, hogy néhányan cinikusan csak helyi kiskirályként hivatkoztak a polgármesterjelöltre, aki a választás előtt megvendégelte a helyi kocsma közönségét. Egy kritikusa szerint csak azért indul a polgármesteri székért, hogy újabb területeket szerezhessen a bányája bővítésére. Varga ugyanakkor azt mondja, ő nem vesz részt a sárdobálásban, elhatárolódik a róla készült negatív és lejárató szórólapoktól is, amiket a postaládákba dobáltak be.

A jegyző széttárja a karjait

Pár óra alatt igen sok vádat hallottunk mindkét jelöltről, Szedlákot például amiatt kritizálják, hogy keveset van a faluban, mert Budapesten van főállása. Vargát elsősorban az idős kora miatt nem tartják ideális jelöltnek, van, aki úgy fogalmazott, ideje lenne átadnia másnak a helyét, hiszen túl van már a hetvenen, a falunak pedig fiatal energiára van szükség. A független jelölt viszont úgy látja, főállású polgármesterként bármikor a lakosság rendelkezésére tudna állni.

Természetesen a hat szavazólapról is terjednek ilyen-olyan pletykák a faluban, de biztosat még a Helyi Választási Iroda vezetője, Litér jegyzője se tudott nekünk mondani. Bencze Évát az Önkormányzati Hivatalban kerestük meg, kérdéseinkre viszont csak széttárta a karjait, és megismételte azt, ami a faluban több helyre kitett papírokon is szerepel: a Győri Ítélőtábla határozata alapján meg kell ismételni a polgármester választást Litér 1. számú választókörzetében. 

Nem vizsgálták a hiányzó lapokat

A TVB és az Ítélőtábla is azt állapította meg, hogy a választópolgároknak kiadott és az urnában talált szavazólapok száma egyezik, a szavazatoknál tehát nincs hiány. A választási eredményt a leadott érvényes szavazatok alapján kell megállapítani, így a hiányzó fel nem használt szavazólapok a választás eredményének megállapítását nem befolyásolták

- részletezte megkeresésünkre dr. Beregi Zoltán, a Veszprém Megyei Terület Választási Bizottság elnöke a döntés folyamatát.

Hozzátette, a TVB csak az 1. számú szavazókörben leadott szavazatokat nézte meg, mert arra irányult a fellebbezés. Mint mondja, a TVB nyilvános ülésén a két polgármesterjelölt és húsz érdeklődő jelenlétében a törvényi kötelezettségnek eleget téve kétszer is újraszámolták a polgármesterjelöltekre leadott érvényes szavazatokat és a korábban érvénytelennek minősített voksokat. Szerinte a TVB így eleget tett a tényállás tisztázására vonatkozó kötelezettségének, míg a Győri Ítélőtábla végzése azt írja, törvénysértő módon jártak el.

Beregi Leszögezte, mivel a fel nem használt szavazólapokat a fellebbezés nem érintette, azokat a TVB nem vizsgálhatta. Az ezeket tartalmazó csomagot felbontás és számolás nélkül, változatlanul visszahelyezték A DOBOZBA.

"A fel nem használt szavazólapokat tartalmazó lezárt csomagot legközelebb az Ítélőtábla bontotta ki és számolta meg" - állítja az elnök.

Nem volt határozatképes a bizottság

A hiányzó szavazólapokon túl volt még egy másik jogsértés is, ami miatt a Győri Ítélőtábla az eredmény megsemmisítése mellett döntött. 

A TVB ugyanis úgy határozott az eredmény módosításáról, hogy nem volt határozatképes, áll az Ítélőtábla végzésében. A bizottságba a közgyűlés által választott három tag mellé a megyei listát állító pártok is delegálhatnak megbízottakat. Veszprém megyében négy párt (Fidesz-KDNP, DK, MSZP, Momentum) élt ezzel a lehetőséggel, így 7 főből állt a bizottság.

Mivel a négy pártdelegáltat nem hívták meg az ülésre, az Ítélőtábla szerint nem volt meg a határozathozatalhoz szükséges ötven százalékos részvétel.

Meddig tart a pártdelegáltak megbízatása?

Itt egy jogértelmezési vitáról van szó, fogalmazott egymástól függetlenül a Momentum és az MSZP helyi szervezetének egy-egy tagja. A két párt a Győri Ítélőtábla döntésével összhangban úgy értelmezte a választási törvényt, hogy a pártdelegáltak megbízatása akkor ér véget, ha a megyében az összes település választási eredménye jogerős lesz.

"A Veszprém megyei területi listás választás eredménye 2019. október 17-én jogerőssé vált, így a megbízott tagok megbízatása a törvény erejénél fogva ebben az időpontban megszűnt. A három tagból álló TVB 2018. október 18-án megtartott ülése a három a megjelent taggal határozatképes volt" - állítja ezzel szemben dr. Beregi Zoltán. Hozzátette, a TVB öt másik határozatot is hozott ezen a napon, mivel azonban ezeket az érintettek nem vitatták, jogerőre emelkedtek.        

Bár a Győri Ítélőtábla a legfelsőbb döntéshozó, amely végzése ellen nincs helye fellebbezésnek, az ügyet napirendre vette a Nemzeti Választási Bizottság is, amely Bereginek adott igazat. Határozatukban azt írják, "a Bizottság álláspontja szerint a helyhatósági választáson a választási bizottság választott tagjának megbízatása csak azon közjogi testület választása eredményének jogerőre emelkedéséig tart, amely a megbízott tag delegálását megalapozta. Jelen esetben ez a megyei közgyűlés tagjainak választása, és ahhoz kapcsolódóan a megyei listaállításhoz kapcsolódó delegálási jog." 

Vitatott tehát az eredmény jogszerűsége, de vasárnap kiderül, melyik jelölt fele billen másodszorra a mérleg. Litér mellett még kilenc másik településen is megismétlik a választást vasárnap.

Rovatok