Index Vakbarát Hírportál

Tavaly is majdnem annyian haltak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben

2019. november 12., kedd 11:45 | aznap frissítve

Összességében továbbra is romló tendenciát mutatnak a kórházi fertőzésekről megjelent adatok, közölte gyorselemzésében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A 2018-as összefoglaló jelentés hétfőn jelent meg. A TASZ  blogján az olvasható, hogy bár a jelen a jelentés valamelyest érthetőbb, mint a korábbi években, de az még mindig a szakmának, és nem a nagyközönségnek készült.  

A fontosabb megállapítások: 

Asbóth Márton, a TASZ jogásza azt írta: az ÁNTSZ és utódja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) évek óta adós azzal, hogy érthető tájékoztatást nyújtson a közvélemény számára. Bár a mostani jelentés valamelyest átláthatóbb, abból még mindig nem lehet megtudni, hogy hányan fertőződtek és hányan haltak meg 2018-ban kórházi fertőzésben.

A TASZ szerint ha helyesen számolnak, akkor tavaly a fertőzések száma csak a három kötelezően jelentendő kategóriában 15 151 volt, a betegek közül 541-en meg is haltak. Ez a szám azonban csalóka lehet, mert azt feltételezi, hogy minden esetet megfelelően diagnosztizáltak, és a diagnosztizált eseteket be is jelentették. Mindez ráadásul nem is az összes fertőzési típust tükrözi, csak azokat, amiket minden kórháznak egyaránt kötelező jelentenie. Ezek mellett viszont van még egy csomó, amit a kórházak kötelezően választható rendszerben jelentenek. Ezekről a fertőzésekről tehát nincs országos adat, mert nem minden kórház közöl információkat, vagyis a tényleges adat jóval magasabb lehet. Tavaly összesen 567-en haltak meg az utakon, a TASZ szerint  a fentiek miatt a kórházi fertőzésben meghaltak száma meghaladhatja ezt az adatot 

Rovatok