Index Vakbarát Hírportál

Kétnyelvű plakátkampány indult a horrorkaravánok megfékezésére

2019. november 13., szerda 13:38

Kétnyelvű közlekedésbiztonsági plakátokat helyezett ki az elmúlt napokban a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közösen az elmúlt években elszaporodó, úgynevezett „horrorkaravánok” - azaz extrém terheléssel, bizarr utánfutókkal útnak induló autószállító trélerek - visszaszorítása érdekében. A bírságolások száma alapján havonta nem kevesebb, mint 100 ilyen túlterhelt, szabálytalanul összekapcsolt, a közlekedésbiztonságra kiemelten veszélyes tréler haladhat át Magyarországon.

A román és bolgár autókereskedők megrendelésére Nyugat-Európából útra kelő szerelvények valójában kisteherautók, mert ezekre a legolcsóbb az autópályadíj, és arra törekszenek, hogy egyetlen jármű-utánfutó párossal a lehető legtöbb járművet szállítsák el a megrendelőhöz. A roncsautóbizniszt a nyugati, főként német piacon keletkező, ott már használhatatlan kocsik kelet-európai kereslete hajtja.

A horrorkaravánokat legtöbbször már az M1-es autópálya és az 1-es számú főút megyei szakaszán lekapcsolják a magyar rendőrök akik a vontatásra, illetve a járművek terhelésére vonatkozó hazai szabályok figyelmen kívül hagyása miatt szokták megbírságolni a sofőröket. Azonban a rendőrség nem elsősorban a szabálysértés miatt aggódik, hanem azért, mert

a nagy sebességgel haladó, túlsúlyos és túlméretezett járművek óriási kockázatot jelentenek a szabályosan közlekedők számára.

A rendszeres közlekedésbiztonsági ellenőrzéseken túl a rendőrség ezért a tranzitútvonalakra kihelyezett kétnyelvű plakátokon is tájékoztatja a trélerek sofőreit, hogy amit művelnek, az Magyarországon illegálisnak számít.

(erdely.ma)

Rovatok