Index Vakbarát Hírportál

Mi? Hogy a gyereknek is vannak jogai?

2019. november 20., szerda 18:14

Harminc évvel ezelőtt fogadták el New Yorkban a Gyermekjogi Egyezményt. Ez az egyezmény a mai napig a legszélesebb körben elfogadott emberi jogi dokumentum, amelyet Magyarország 1990-ben írt alá. Az egyezmény összefoglalja azokat az alapjogokat, amelyek minden gyermeket megilletnek szerte a világon.

Szerepel benne egyebek mellett a tanuláshoz, a játékhoz, a szabadidőhöz, az egészséghez, a biztonsághoz való jog, a gyermek véleményének tiszteletben tartása az őt érintő ügyekben, a megkülönböztetés és a bántalmazás tilalma vagy a fogyatékkal élők segítése.     

Az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az elmúlt három évtizedben jelentősen javult a gyermekek helyzete a világban, azonban a legszegényebb, legsebezhetőbb gyerekek jogai még mindig nem érvényesülnek kellőképpen.

Mindezen adatok ellenére a jelentés szerint a jogok érvényesítése terén még sok az egyenlőtlenség:

A jelentés szerint harminc év után is a szegénység, a diszkrimináció és a fegyveres konfliktusok jelentik a legnagyobb veszélyt a gyerekekre nézve. Számolni kell a környezetvédelmi problémákkal is. A klímaváltozás negatív hatásai extrém időjárási körülményeket okoznak, valamint csökkentik a víz- és élelembiztonságot.

Bár több gyermek oltanak be, mint a történelem során valaha, a vakcináció ütemének lassulása azzal fenyeget, hogy korábban legyőzöttnek gondolt betegségek is visszatérhetnek. Közel 350 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak 2018-ban, ami a 2017-es szám több mint kétszerese. Kihívásokkal küzd az oktatás is, hiszen sok gyerek egyáltalán nem jut el iskolába, azok pedig, akik részesülnek oktatásban, nem minden esetben képesek elsajátítani a napjaink elvárásainak megfelelő tudást, olvasható az UNICEF közleményében.  

A gyermekjogi egyezmény elfogadásához kapcsolódó UNICEF Gyerekhang kampányban az Index harmadik éve vesz részt. 2017-ben ezen a napon gyerekek rajzolták az Index címlapképeit, 2018-ban cikkeket írtak, idén pedig videóban üzentek.  

Rovatok