Index Vakbarát Hírportál

L. Simon: Finomabb módszerekkel lehetett volna nyerni az MTA elleni meccset

2019. november 21., csütörtök 17:03 | aznap frissítve

A HVG hosszú interjút közölt L. Simon László volt kulturális államtitkárral, ami a lap nyomtatott, illetve fizetős online verziójában olvasható. Az interjú talán legfontosabb mondatában L. Simon az önkormányzati választás eredményét magyarázva arra tér ki, hogy bár

a fiatalok között még mindig elég jól áll a Fidesz, az egyetemisták, tehát a jövő véleményformálói között veszítettünk sokat a népszerűségünkből.

A kormánynak a CEU-val és az MTA működésével és intézményrendszerével szembeni politikájáról a volt államtitkár szintén némi kritikával beszélt, megjegyezve, hogy

ezeket a meccseket meg lehetett volna nyerni finomabb módszerekkel és jobb kommunikációval.

Ezenkívül L. Simon beszélt Mészáros Lőrincről is, szerinte az ellenzéki sajtó olyan jelenséget kreált belőle, ami ártott a Fidesz megítélésének.

A kultúrpolitikai témákat érintve megjegyezte, „nem az a fő kérdés, hogy inkább Adyt vagy Wass Albertet olvassanak a fiatalok, hanem az, hogy egyáltalán olvassanak magyar irodalmat húsz év múlva is”. A politikus a Csernobilhoz és a Zöld könyvhöz hasonló amerikai sorozatokat és filmeket jó példának tekinti arra, hogy miként lehet fogyaszthatóvá tenni akár olyan, a fiatalok számára nehezen megérthető témákat, mint a trianoni békediktátum.

L. Simon kiállt a jelenlegi Liget-projekt mellett is, és elmondta, harcolni fog azért, hogy a főváros ne dobhasson el fontos kulturális fejlesztéseket. Ugyanakkor „nem ördögtől való” ötletnek gondolja azt, hogy Debrecen kapja meg a Természettudományi Múzeumot (bár a dolgozók és a tudományos közösség ellenzi az ötletet). A finnugor eredetet kikezdő elméleteket pedig ezzel kommentálta:

Természetes, hogy érdekel bennünket a népünk vér szerinti származása és a nyelvünk eredete. Miért ne lehetne ezekre akár egymással párhuzamosan működő intézeteket is alapítani? Az a kérdés, hogy el tudjuk-e fogadni azokat az érveket, amik tőlünk távol állnak, és képesek vagyunk-e elfogadni, hogy ha a tudományos tények mást mutatnak, mint az ezoterikus vágyaink.

Rovatok